ÅSIKT

Säpo och barnterroristerna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ I höstas föreslog folkpartiet att skolorna skall samarbeta med Säpo i jakten på terrorister. Förordskids som uttryckte sin avsky mot Irakkriget skulle registreras. Förslaget gick inte igenom, men det bekymrar inte Säpo. I Sydsvenska Dagbladet igår säger Säpochefen Klas Bergenstrand att han vill att "skolorna, socialtjänsten och föreningslivet skall spana efter muslimska terrorister". Han kan enligt SDS inte "utesluta att det någonstans i Sverige finns personer som kan bilda terroristgrupper och ganska enkelt iscensätta terrordåd".

De nya kontakterna skall alltså inte användas för att söka efter något de redan misstänker, utan för att systematiskt gå igenom grupper och miljöer för att undersöka om det alls finns något att misstänka. Detta gigantiska övervaknings- och kontrollprojekt bygger på att läraren, socialsekreteraren, fotbollstränaren - personer vi skall känna förtroende för - agerar paranoida angivare.

■ ■ Enligt Säpo föreligger det inget terrorhot mot Sverige, även om attentat aldrig kan uteslutas. Inget nytt under solen, alltså. Men vill vi undvika terrorism skall vi sluta stödja USA:s ockupationspolitik. Det är genom att stödja storskaliga massmord vi riskerar att trigga enskilda galningars hämnddåd.

Åsa Linderborg