Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Dans mot Pol Pot

Foto: DANSENS HUS

    Hon heter Em Theay och det är henne vi har kommit för att se. 75-årig tempeldansös från Kambodja och en av de få av sitt skrå som överlevde Pol Pots terror. Hans röda khmerer ryckte in i Phnom Penh den 17 april 1975. De hälsades som befriare och svarade med att tömma staden och tvinga miljoner människor ut på en landsbygd där inget annat väntade dem än fasa, svält och död. Dansarna sitter blickstilla på scenen och berättar in i små kameror. Deras ansikten förstoras upp på filmduken i fonden. Enkla saker, gjorda av rädsla eller kärlek, fick fasansfulla konsekvenser. Ett barn dog, en make försvann. De som är kvar får leva med sorgen och skammen. Em Theay förlorade barn, make, far. Kanske räddades hon av sången och dansen. Intellektuella var de röda khmerernas speciella hatobjekt. Att bära glasögon räckte för att bli dödad.

Em Theay tvingades demonstrera sina danser för uttråkade soldater och räddades undan dödsmarschen för att sjunga i barnens läger. När hon sjunger Buddhasången på scenen för oss är det för sina egna och våra barn: de levande och de döda.

"The Continuum: Beyond The Killing Fields" är en berättelse med många lager. Sorg varvas med burlesk humor, skakiga videofilmer av besök i läger med graciös kambodjansk dans - långsamma rörelser mitt i en väldig tystnad. Dansen överlever allt. Em Theay är det levande beviset.

Tove Ellefsen Lysander
Om Aftonbladet