ÅSIKT

Satir var värre förr

De Gaulle fick vara nazist, våldtäktsman eller bara död.

1 av 2
De Gaulle, av okänd tecknare.
KULTUR

Apropå de omdebatterade karikatyrerna av Muhamme...nej, Fredrik Reinfeldt, menar jag, kan jag bara försöka trösta honom med att andra haft det värre:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Se till exempel den här oartiga bilden ur l`Enragé, gattidning i Paris 1968.

De Gaulle häcklades i varje nummer, hade han inte SS-symbolen som kryckor så våldtog han franska Marianne eller bars ut i kista. Hans partisymbol blev avloppet i en ståtoalett, med dasspapper i trikolorens färger.

Och tänk på stackars Kung Päron. De nidbilder av franske kungen Ludvig Filip som Jan Myrdal visar i sin bok Fem år av frihet är inget för känsliga själar.

Så elaka är de inte ens på det som blivit Ondskans ministerium i Sverige, sossarnas partikontor på Sveavägen i Stockholm.

nnDe skämtteckningar som nu brinner på de moderata indignationsbålen är ganska oskyldiga och de borgerliga tidningar som tycker att muslimer gnäller för mycket över de danska karikatyrerna kunde kanske dämpa sig litet i fallet Reinfeldt.

Konservatismen/nyliberalismen är ändå inte ett trossystem av samma dignitet som islam.

Socialdemokraternas förtalskampanj var skamlig, men en moderatledare får trots allt avbildas och några rätt vänliga karikatyrer (det är inte skottavlor det handlar om, som när det gällde Palme) kan väl en moderatledare och hans flock tåla - trots att det är nära till valet.

Håkan Jaensson