Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

På glid vid Slussen

Slussen.   Slussen.

    Mina utsocknes vänner älskar att säga "Slussen", riktigt överdrivet stockholmskt. Inget går upp mot släpigheten, u-ljudet och själva ordets lakoni. Slussen, vilken sluss? Nu är Slussen stank och obegripliga gångar, snart kommer den att bli synonym med nybyggnation, kanske en och annan stajlad galleria. Det senaste förslaget efter en rad ganska modesta är Mats Thams Öppna Slussen: en sammanhängande stor form som förbinder Söder med Gamla stan i ett enda, sluttande stycke. Bilar, fotgängare, cyklister, barnvagnar, duvor och mopeder ska alla samsas på samma öppna yta och torget blir lika stort som Petersplatsen.

Men medan Petersplatsen kan fyllas av köande pilgrimer och andra turister kommer Slussen troligen att befolkas av inte så värst många. Åtminstone inte under den halva av året som halka och kyla håller en borta från sluttande plan. Eller ska grabbarna ta OS- eller VM-guld oftare än hittills?

    Förslaget stöds av delar av Konstakademin, eftersom man uppfattar det som estetiskt. Visst, som bild. Men bortsett från att öppenheten kommer till Stockholms blåsigaste plats så är det något klart obehagligt med hela projektet. Man ser både Berlin, Moskva och Peking. Och inga husknutar att hålla sig till.

Ulrika Stahre
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet