ÅSIKT

Ingenting har ändrats

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Tortyren i Abu Ghraib-fängelset var inget olyckligt undantag. Två år efter att övergreppen avslöjades torteras fortfarande fångar i Irak. Det hävdar Amnesty International i en ny kartläggning som publicerades i går.

Andra människorättsorganisationer, som Human Rights Watch, har tidigare sagt ungefär detsamma: det var bara toppen på ett isberg.

Amnestyrapporten bygger på intervjuer med före detta fångar och advokater och släktingar till nuvarande fångar. De berättar om godtyckliga gripanden, om personer som kan sitta inspärrade i åratal utan att få sitt fall prövat – och om tortyr: fångar som blir slagna och som utsätts för elchocker.

Inget av detta kan ursäktas med de olika motståndsgruppernas våld. Förbudet mot tortyr är absolut, utan undantag.

En del av övergreppen begås direkt av ockuptionssarmén.

En del, möjligen de värsta, av deras underhuggare i de irakiska säkerhetsstyrkorna.

■ ■Men att ockupationsstyrkorna skulle kunna dumpa ansvaret på irakierna köper inte Amnesty. Det har funnits gott om information om de irakiska styrkornas övergrepp i ett års tid och eftersom de arbetar så nära den amerikanska militären håller inte försvaret att man ingenting vetat.

Gång på gång har amerikanska myndigheter efter Abu Ghraib bedyrat att man ändrat sina rutiner för att förhindra nya övergrepp. Och 65 soldater har ställts inför krigsrätt – må vara att de fått förhållandevis milda straff.

■ ■När Amnestys kritik framfördes i går blånekade den amerikanska militärens talesman. Här begås inga lagbrott.

Så sa man om Abu Ghraib också – innan bildbevisen dök upp. Trovärdigheten är måttlig.

Nej, för varje ny rapport står det allt klarare: USA beter sig som vilken gammal grym europeisk kolonialmakt som helst och bryter systematiskt både mot internationell lag och mot irakisk.

Och för varje ny rapport urholkas den märkliga idén om att ockupationsarmén skulle vara garanten för trygghet och frihet för de ockuperade.

Petter Larsson ([email protected])