Aftonbladet
Dagens namn: Vibeke, Viveka
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Så, vad är då konst?

Linde.   Linde. Foto: SVT

    Det är i dialogens tecken konsttidskriften Paletten (4/05-1/06) tar sig an konstbegreppet. Vad är konst? ropar omslaget och den slitna utsagan "konst är det som konstvärlden anser vara konst" (det institutionella konstbegreppet) ekar förstås genom numret, en festfixare ingen egentligen vill träffa. Samtidigt flyter inte helt oväntat ett rörligt, kreativt, anarkistiskt konstbegrepp upp. "Är konsten sängen du flyr tillbaka till när du gått över det kalla golvet eller drömmarna du kastar dig in i, flykten från det här?" som Maja Hammarén skriver i ett collageartat drömspel anno 2006.

 

    I en kort och koncis redaktionstext deklareras bland annat "Vi producerar ingen kunskap. Det här är ingen dialog. Vi använder orden." Och Ulf Linde, nyss välkomnad tillbaka från den modernistiska kylan, kommer själv till tals i en vackert misslyckad intervju. Linde vill inte svara på några frågor om konst. Ordet blir en "muntlig fjärt", en "glosa för narrar". Så nog förs dialog, nog produceras mening.

 

    En av meningarna som produceras är infernaliskt nog meningen "kvinnor skapar lätt och luftigt, män skriver långt, logiskt, resonerande". Åtminstone i detta sällsynt könssegregerade tidskriftsnummer. Fred Anderssons, Dan Jönssons, Frans-Josef Peterssons texter dundrar på, resonerande, retoriska, medan Fia-Stina Sandlund, Kajsa Dahlberg och Lisa Jonasson samtalar, lagom oredigerat. Undantag finns och är intressanta men numret kantrar så tydligt när det gäller kön att man börjar undra om det är gjort med flit. En postironisk blinkning?

 

    Så vad är då konst? Frågan besvaras mest med trevare mot traditionen: konst ska ses, konst kan förändra världen i samma grad som den kan förändra sin betraktare. Och den samtida konstvärlden, ja den kan beskrivas som så här blodlös, återigen av Maja Hammarén:

"Jag hörde om en tjej som sökte till konsthögskolan med mästerligt utförda altartavlor. Alla som befinner sig inom systemet vet bara genom denna beskrivning att hon inte kommer in. Konstprofessorn säger till henne: Om du däremot hade skrivit ALTARTAVLA, ALTARTAVLA, ALTARTAVLA på väggen."

Ulrika Stahre
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet