ÅSIKT

Skyll dig själv och skit i andra

JENNY TUNEDAL om hur weltschmerz bytts mot kärriärångest

1 av 2 | Foto: TV 4
Deepak Chopra - har svaren "
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

- Hjälp mig. Gör om mig. Gör mig hel. Gör mig lugn. Gör mig till allt jag skulle kunna vara. Rädda mig.

- Get real. Gör om dig. Gör dig hel, gör dig vacker, gör dig bra. Finn ditt autentiska jag. Älska dig själv. Du kan det. Du orkar. Du vet att du vill det. Skärp dig.

Dagens självhjälpsindustri visar ingen nåd. Budskapet är entydigt: du har dig själv att skylla.

Världen är ditt ostron, men du sitter och gråter över en hamburgertallrik. Det är dumt och ingen orkar med dig. Det är inte ens autentiskt av dig. Du är hopplös.

Men det finns hopp, fruktansvärt mycket hopp. Dr Phil, kungen av självhjälpare, och en av de mest empatistörda män som någonsin tagit långa, målmedvetna kliv genom en tv-studio, säger att "Var och en av oss, du inräknad, bär inom oss allt vi någonsin behöver vara och göra, och har allting vi någonsin kommer att önska eller behöva". Deepak Chopra hävdar att sjukdomar inte drabbar människor, utan att människan skapar sin sjukdom och därför också kan motverka den, medan Deborah Tannen tror att alla heterorelationer skulle kunna vara lyckliga om bara män kunde fatta varför kvinnor vill ha en ursäkt ibland och kvinnor kunde lära sig att sluta förvänta sig en ursäkt. Bodil Jönsson säger att man bara måste ta sig lite tid att tänka efter, så blir man inte lika stressad mer. Dessutom vet ju vilken idiot som helst att en fastare, snyggare kropp går att ordna på ett gym eller en klinik nära dig. Och det är där som du börjar betala, i blod, svett, tårar och stålar.

Thomas Johanssons Makeovermani är en granskning av, och ett försök att förklara, den fysiska och psykiska självhjälpskultur som tar allt mer plats i allas våra teveapparater, tidningar och medvetanden. Boken rör sig från självhjälpspionjären Karen Horney, som i sin Självanalys från 1952 hävdar att det är neurotiskt att sträva efter makt, prestige och perfektion, till dagens hårda och blanka dröm om den harmoniska själen i den vältränade kroppen i det goda, goda livet.

Det är dyster läsning, så klart, och bedräglig, eftersom man nästan får för sig att det var bättre förr. (Det var inte bättre förr, det fanns bara färre tv-kanaler.) Framför allt är det deprimerande att se hur självhjälpen blivit allt mindre samhällskritisk och allt mer inriktad på att skapa disciplinerade medborgare vars strömlinjeformade kroppar och själar passar allt mer perfekt in i en slags världsomspännande individualkapitalism. "Folk gör det som fungerar", som Dr Phils tredje livslag lyder.

Nina Björk skrev nyligen i Dagens Nyheter om hur orimligt det är att vara nöjd i en värld där människor dör av svält. Makeovermani handlar om utbredda känslor av missnöje och skuld, men dessa känslor har inget med världssvält eller utsugning av tredje världen att göra. Vi känner inte längre någon kollektiv skuld, och vi känner ingen skuld inför kollektivet vi bor i. Istället är vi rädda, skamsna och skuldtyngda inför vår egen spegelbild. Weltschmerz är ersatt med bantningsstress, relations- och karriärångest. Det värsta som kan hända i världen är det som kan hända med just dig. Du kan bli slapp i köttet, seg i kolan och övergiven. Och en hel industri där ute kan hjälpa dig att fatta att det bara är ditt eget fel.

Samhälle

Jenny Tunedal