ÅSIKT

Berlusconi höjer tonen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Några dagar efter den direktsända tv-debatt som var startsignalen till den italienska valkampanjens slutspurt, möttes premiärminister Silvio Berlusconi och oppositionsledaren Romano Prodi åter i Vicenza, nu på inbjudan av det italienska industriledarförbundet Confindustria. Först lät Berlusconi meddela att han inte kunde komma på grund av en knäskada, men dök oväntat upp i spetsen för en skara anhängare, svårt haltande, men är man "politikens Jesus, som offrar sig för allas väl" så är man. Skadan läkte mirakulöst och under hejaklackens jubel gick han till angrepp mot medlemmar av Confindustrias ledning - var de inte ombud för kommunisterna var de störda individer med lik i garderoben - varefter hans "ultras" dränkte replikerna i en öronbedövande visselkonsert.

Kanske är det denna nakna narcissism som gör att den stillsamme och stelt korrekte Prodis försprång växer i opinionsmätningarna och som gör att Berlusconi inför det hotande nederlaget vrider upp den demagogiska volymen till en nivå som får gamle Joe McCarthy att framstå som en behärskad pragmatiker.

Valet i Italien den 9 april är ett ödesval för den nyliberala ideologi vars grundsats Margaret Thatcher formulerade med brutal uppriktighet för 30 år sedan: "Samhället som sådant existerar inte" - en tanke som Berlusconi marknadsförde under mottot: "Ni ska övertyga folk om att ni har solen i fickan".

Men efter fem år vid makten har illusionernas sol slocknat och med den tron på löftet att tillväxten ska finansiera välfärd och demokrati, som vore de varumärken och inte språk.

Ragnar Strömberg

ARTIKELN HANDLAR OM