Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kulturdebatt under bältet

    I en lätt spydig kommentar i Die Welt kommenterar Uwe Wittstock den nu pågående kulturfejden i tyska media och beklagar att han inte har kallats för rövhål. "Arschloch" är nämligen lösenordet, menar Wittstock som döpt debatten till den nya tyska skandalismen.

 

    Det började i februari med att en berusad tysk skådespelare under en mindre uppmärksammad föreställning skrek rövhål åt en teaterkritiker som svarade med en lång artikel i en stor morgontidning vari han hävdade att pressfriheten var i fara.

 

    En lavin av estradsamtal, intervjuer och protestskrivelser följde. Pjäsen går för fulla hus.

Därnäst kallade författaren Maxim Biller litteraturkritikern Hubert Winkels för rövhål. Denne svarade, i brett upplagd artikel, att den seriösa kritiken var livshotad. Allmän debatt följde med gängse tillmälen och allt var ganska gott.

Nu senast har Winkels angripit en kollega för att ha skrivit en kortfattad litteraturhistoria alltför kort. Han har fått långa svar.

    Det är en rolig men förvirrande debatt och man undrar vad den egentligen handlar om. Esteticism mot samhällsengagemang? Yta mot kunnande? Ja, men hittills är det dåligt formulerat, tycker jag. Wittstock själv talar om en konflikt mellan två kritikergenerationer, men det är nog att stanna på ytan.

Nils Granberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet