Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Nu blir de ännu bättre

Dagens Gormander

    Håll med om att det är orättvist. Margot Wallström försöker övertyga oss om hur bra allt är med EU och vad får hon för det? Misstro.

För ett antal år sen annonserade borgarna i landstinget i Stockholm med ledande politikers porträtt på t-banan. Det var just när de höll på att köra ekonomin i botten och man fick titta på stora bilder av gubbar och gummor.

Tanken var att man skulle komma närmare och känna förtroende. Var det nån som kom närmare?

Det är som om misstron bara växer. K G Bergström ställer negativa frågor i tv. Lena Mellin letar upp ömma tår att klämma på. Johan Croneman i DN är arg hela tiden.

Därför tror folk att politikerna lurar dem. Men politiker är också människor. Utan kärlek torkar de bort. Om ingen annan berömmer dem så måste de göra det själva. De måste visa att de blir bättre hela tiden. Det är därför de tar våra pengar och satsar på kampanjer för att övertyga oss om att de har gjort rätt.

Så har det alltid varit.

    Som Mogadishu i Somalia före krigen. Siad Barre hade rest ett monument över sig själv vid infarten till stan. Lite skamfilat. Men en vacker hyllning.

Eller Turkmenistan. Presidenten Saparmurat Niyazov har bestämt att alla skolbarn måste läsa Rukhnama, en bok som han skrivit själv. All undervisning i engelska ska inledas utifrån en översättning av boken. På torget i huvudstaden Asjchabad har han låtit uppföra en gyllene staty av sig själv med boken och varje kväll öppnas den på ett bestämt klockslag till musik.

Han har döpt om årets månader. Den första heter nu turkmenbashi, alla turkmeners fader, en titel han råkar ha givit sig själv. Enligt turkmenska medier har han också sänt upp en rymdraket med sin bok.

Klart man rycks med. Man blir berörd. Hur man än värjer sig så är framgång alltid rätt.

    Jag kommer att tänka på det där när en sextonsidig annonsbilaga dimper ner i brevlådan. Huvudstadens makthavare bjuder in medborgarna till en Inspirationsdag lördag 8 april. Jag vet att jämförelsen med Turkmenistans president är orättvis. Annika Billström skulle aldrig drömma om att skicka upp något hon skrivit i en rymdraket. Hur skulle hon få tag i en sådan?

Men hon vill ha beröm.

Annonsbilagan berättar om hur fantastiskt Stockholm har blivit. Det är Skandinaviens huvudstad nu, störst och bäst, en stad för alla. Bor man i Stockholm får man bättre livskvalitet och man får utbildning på lika villkor. Staden ska bli tätare, står det, men vi får behålla parkerna. Här finns fixare som kommer hem och sätter upp gardiner åt de gamla. Man har startat matteverkstäder som lär skolbarnen problemlösning och de medborgare som kommer till Folkets Hus på lördag får träffa Farbror Fläskkorv.

    Bakom evenemanget står stadens kompetensfond. Den har två miljarder som man fick när borgarna sålde stadens energiförsörjning till Fortum, berättar fondens chef Rolf Mirlas.

Han är full av förtröstan. Det är mycket nu, säger han. Femhundra personer jobbar för fullt i olika projekt och kansliet sköts av tjugo medarbetare.

Staden har 47 000 anställda och det krävs ständig utveckling. Rolf Mirlas jämför dem med en bil. Man måste tanka ibland. Torsdag och fredag är vikta till seminarier för stadens anställda med bland annat föredrag av Stefan Einhorn på temat "konsten att vara snäll" och jättefest.

    På lördagen får allmänheten komma. Det är då vi ska berömma Annika Billström och träffa Farbror Fläskkorv. Vi gör det gärna. Det är ju våra pengar och det kostar inte så mycket, annonsbilagan bara 900 000 kronor och evenemanget 14-15 miljoner.

Visst låter det trevligt. Det är som en dröm. Och det är ju drömmarna man vill åt. Men det underlättar nog om man får några istappar i huvet innan man ställer sig att vänta på pendeltåget.

Om det kommer.

Doktor Gormander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet