Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En hjältinna i tiden

Alfvén.   Alfvén. Foto: CATO LEIN

    Amygdala är en liten mandelformad del av hjärnan där de tidigaste, språklösa minnena av skräck, smärta och övergivenhet lagras. I vissa situationer reagerar amygdala som ett varningsalarm med diffusa obehagskänslor, magont eller huvudvärk.

Den halta argentinska flickan Laura i Inger Alfvéns nya roman Mandelkärnan tvingas tidigt flytta från sin fattiga och sjuka mor till sin okända far i Sverige, en rik neurobiolog som vet en massa om amygdala men inte fattar nåt om livet. Laura växer upp i hans stenhus med alla släktporträtten, är bäst i klassen men har både magont och huvudvärk.

    Det är såklart ett bete som man genast slukar att hon verkar ha något hemskt dolt i det omedvetna. I titelns mandelkärna. Genom hela romanen känner man kampen med de alarmerande oresonliga känslorna.

Alfvén har nog haft ambitionen att skildra en mognadsprocess - en stark, smart och duktig flicka kan bita ihop och leva med gamla spöken, självhat och hemlig ledsenhet och ändå bli läkare och forskare och få en man (ur samhällets elit) på knä - förvisso en hjältinna i tiden.

Men den kalla krampen som drar genom bokstävlarna, Lauras arvedel, gör att hennes öde inte riktigt engagerar.

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet