Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

HJÄLP!

Italiens val (3)

    Det mest obehagliga med de sista dagarnas italienska valkampanj var varken Silvio Berlusconis öppna vädjanden till egoismen, eller hans hot och förolämpningar mot de undersåtar som "trots att de har en plats i solen att försvara" ändå röstar på dem som vill "göra advokatens och arbetarens barn jämlika", ett nyliberalismens mardrömsscenario.

Nej, värre än uppvisningen i rå och sårad narcissism var att den gick hem - vilket filmregissören Marco Tullio Giordana förutsåg när jag talade med honom i söndags och Unionen fortfarande ledde med några procentenheter. "Du måste förstå att den här dyngan vi vadar i är mycket äldre än Berlusconi: det handlar om den djupa infantiliteten, som Berlusconi inte skapat men är en mästare på att utnyttja."

Måndagen utmynnade i total förvirring. Prodis segertal sköts upp tre gånger och ställdes sedan in, Lega Nords milt uttryckt obalanserade ledare Umberto Bossi satt i tv-studion och skrattade bäst (men inte sist). När den nya vallagen som högern drev igenom i december visade sig så rörig att de som har hand om rösträkningen ville ge upp, såg Giordana ut att bli sannspådd. Att det var några tusen utlandsröster som till sist fällde avgörandet snarare förstärker än lindrar farhågorna inför framtiden. För vad händer i ett land där varannan medborgare vill fortsätta tro på sagorna, när de får se att statskassorna är tömda? Vem blir då syndabock - tjuven eller den som bröt förtrollningen?

Ragnar Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet