ÅSIKT

Titta, det spricker

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: LILJEVALCHS
Meta Isæus-Berlins "Vad minnet väljer" (2001).

■ ■Meta Isæus-Berlins installationer får mig att tänka på sagan om Guldlock och de tre björnarna. Hon som tar sig in i den underligt möblerade stugan i skogen, smakar på gröten och prövar de olika stora stolarna och sängarna. Den minsta stolen som faller sönder under hennes tyngd.

Den där dova, overkliga stämningen av dröm eller fabel. Närvaron i möblemangen, som om någon bara gått ut ett slag. Känslan av att vara på otillbörligt besök.

nnMöbler kan läsas som allegorier över vår plats i familjen. Stolen, sängen och bordet placeras på ett visst sätt i rummen. Genom att preparera dem för Isæus-Berlin in en mytisk aspekt i vardagligheten. Som i Chair Beside Bed (1996) där en ensam stol står vid en säng som en vakande vid dödsbädden. Sängen fylld med en tunn hinna vatten som börjar luckra upp filten under det prydligt nedvikta spetslakanet. Även i stolens rygg ett skimrande vattnigt membran.

I Vad minnet väljer (2001) har allting i en lägenhet sågats itu och satts ihop. Men sakernas centrum har utelämnats vid sammanfogningen. Köksbordet, stolarna, spisen, toalettstolen, tv:n och sängen, ja, till och med den lilla spetsduken på nattduksbordet är kluven. Titeln syftar väl på hur vi utelämnar det väsentliga i

minnesarbetet, att varje historia är dömd att brytas ner till någonting skrumpet och tillrättalagt. Men ingreppet kan lika gärna ses som ett sanningssökande, där resultatet är en trogen verklighetsbeskrivning, sedd med minnets privilegium att utelämna och reducera. För mig är rummen helt adekvata. Jag känner igen dem, har också känt de där rämnorna som skär igenom allt.

     nnMålningarna visar också en påtaglig färgglädje. Motiviskt går tankarna till Lena Cronqvists relationsskildringar. En drömsk förströddhet präglar bilderna. Jag har svårt att hitta ingången. Det känns lite snålt att inte kunna följa konstnären på den där nya resan.

Konst

Camilla Hammarström