ÅSIKT

Sov gott, Rapport

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Kanske hade tv:s Rapport bara några dåliga dar. De gör nog så gott de kan, tänkte jag.

Slumpen hade 19.30-placerat mig framför tv:n ett par kvällar. Jag satt där och undrade vart världen hade tagit vägen och när en utrikeskorre skulle dyka upp ur den mediala tårtan.

Det är inget personligt. Jag tycker att programledarna är trevliga och väluppfostrade. Det är lite känsla av föräldramöte på en välrenommerad friskola.

Inget personligt alltså, som mina deckarhjältar brukar säga just innan de avlossar sina pistoler.

■ ■?Världen försvinner liksom när man tittar på Rapport. Man skulle ju gärna vilja veta vad som händer där borta. Långt borta.

I måndagens sändning var det en del brinnande bilar i Katmandu och jag minns att jag tänkte att jaha, så där har dom det där.

■ ■Sedan blev det fler söndersprängda bilar i Tel Aviv där en självmordsbombare hade dödat nio personer. Det var splitter och krossade fönster.

Kameran stannade vid en gråtande kvinna, och en israelisk talesman fick representera civilisationen och meddela att man inte kommer att tolerera det inträffade.

Det är förstås hemskt. På många håll är det hemskt. Men vad betyder det?

■ ■Ryszard Kapuscinski undrar i sin nya bok På resa med Herodotos samma sak. Vad uttrycker scenerna av utplåning, fulla av skrik och blod?

Han reflekterar över utrikeskorrespondentens vardag.

Knappt har man begravt de dödade på platsen för händelserna, städat undan de utbrända bilvraken och sopat krossat glas från gatorna, förrän vi packar våra bagar och åker vidare, dit där de just nu bränner bilar, krossar skyltfönster och gräver gravar åt de stupade.

■ ■I tisdags blev Rapport som vanligt igen.

Det var lite vårbudget, snuviga pollenallergiker, översvämningar i Rumänien och en tio sekunders glimt om att Bush antagligen kommer att anfalla Iran och starta ett världskrig. Sedan landade man i det man är bäst på. Vi fick följa mullvadsjägare i Småland. Det är mycket nu, sade de, och tittarna fick se hur de sätter ut fällor.

Det här var höjdpunkten i sändningen. Man vet ju hur mullsorkar kan ställa till det. Rapport börjar alltmer påminna om ett annat program, Landet runt, känt för sitt höga tempo. Det är alltid fullt av spännande reportage om tangokurser i Hälsingland och krukmakerier på Gotland.

Men vart tar världen vägen?

■ ■Kanske är det nån i tv-ledningen som har bestämt att vi inte ska få veta så mycket om det som händer utomlands. Nån vrider av kranen. Nån vill att vi ska bli lika korkade som amerikaner.

Men det är nog fel.

Möjligen har redaktionen tröttnat på världen. Inget att bry sig om som den bär sig åt. Världen får skylla sig själv.

■ ■otsatsen till Rapport är Peter Kadhammar. Han har skrivit en fantastisk bok som heter Vad gjorde du under kriget och han reser runt i det sönderfallande Jugoslavien. De flesta han möter talar om oförrätter.

Det de säger är utbytbart. Alla säger samma sak oavsett vilken sida de befinner sig på. Alla talar om oförrätter för ett, två, femtio, åttio eller sex hundra år sedan.

Men ändå fortsätter Kadhammar att borra sig fram till något som liknar klarhet.

■ ■Nyhetscheferna på tv borde lära av honom. De borde läsa Kapuscinski. Han skriver att han, under sin livslånga resa som korre, bestämde sig för att försöka förstå.

Men om tv ska förmedla mer än lite brinnande bilar kräver det tid, utrymme, egen programtid. Sporten har egen tid men inte utland.

Nu föredrar Rapport mullvadsjakt framför Bushs hot om världskrig. Sov gott.

Doktor Gormander