ÅSIKT

Folkrätt, nävrätt

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Den svenska regeringen har klargjort att man inte vill träffa Muhammad al-Rantissi och Salah Muhammad al-Bardawil, den senare Hamas grupp­ledare i det palestinska parlamentet, när de besöker Malmö om fyra veckor. Orsaken är att de är ”terrorister”.

Regeringen ser dock inga problem med sitt militära samarbete med Israels regering, som utfört långt fler terrordåd än Hamas. ­Inte heller har man för avsikt att avbryta sitt umgänge med krigsförbrytarna Bush och Blair, som till skillnad från Hamas har startat anfallskrig. Man har bra relationer till Putin, och svensk militär samövar med den ryska militären, som är på väg mot folkmord i Tjetjenien. Regeringen gullar även med Kina, en diktatur som ständigt bryter mot de mänskliga rättigheterna.

■ ■Bara för att palestinierna ­hade fräckheten att rösta fram en organisation som USA har skrivit upp på FN:s terrorist­lista, har EU och Sverige strypt ­biståndet till den palestinska myndigheten. När valresultatet klargjordes var Göran Persson en av dem som var snabbast ute av EU-ledarna och fördömde så- väl Hamas som de pale­stinska väljarna. Världs­samfundet kräver att de ockuperade skall avsäga sig rätten att använda våld, men man ställer inte samma krav på ockupanten. Man talar om folkrätten, men den enda rätt man respekterar är den starkes nävrätt.

Den som inte förväntar sig ­något av Jan Eliasson har ingen anledning att vara varken förvånad eller besviken. Men det är nog många som trodde betydligt mer om biträdande utrikesminister Carin Jämtin.

Åsa Linderborg