ÅSIKT

De snygga författarna

1 av 4 | Foto: Johan Paulin/svt
Sjölin.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Enligt nyutkomna Bon nr 31 var Johan Stagnelius "riktigt vridet ful" och Virginia Woolf mer "rumsrent ful". Och författaren Lichtenberg rankas av Svenska Akademiens Horace Engdahl som "en av de allra fulaste".

Det är upptakten till ett fett reportage i tidskriften som vill nå djupt genom att älska ytan (det lyckas ibland!) - och som upptäckt att det är ute med alkoholistslitna, svartklädda och introverta författare: "Nu har metrosexuella prettoboys, råsnygga feminister och exotiska hingstar erövrat parnassen"

Exempel?

...får hjälp i starten

Daniel Sjölin, känd från Babel i tv, är en av dem. Andra vackert fotograferade i Bon är Sigge Eklund, Mirja Unge ( "snyggast i Sverige"), Vendela Fredricson, Andres Lokko och Liv Strömqvist.

Jajamensan, skitsnygga allihop.

Men vad betyder det?

Bra draghjälp i början, anser Engdahl. Särskilt för kvinnliga författare, som blir föremål för fler säljande förhandsreportage. "Skönheten", säger han, "ger ingen garanti för litterär framgång men minskar risken för att ens insats ska passera obemärkt."

...men borde skärpa sig

I övrigt begriper vi att finkulturens företrädare bör vara litet mer otillgängligt sexiga än dokusåpafolket, att en viss sorts jeans och olivfärgad hy är populärt och att litteraturen och de som åstadkommer den blir allt mer ihopblandade. "Media vill gärna att författarna ser ut som sina böcker", konstaterar Daniel Sjölin, som rekommenderar v-ringat i vår.

Liv Strömqvist anser att män i kulturbranschen borde bli litet mer ödmjuka och kärleksfulla. Om det inte hjälper föreslår hon "tighta kläder och att visa mycket hud".

" och i sin grav, under alltihop, roterar en ostajlad Dostojevskij.