Aftonbladet
Dagens namn: Maurits, Moritz
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Medelklassens diskreta charm

Marika Holmström och Linda Lönner­feldt i föreställningen ”Visst gör det ont”. Marika Holmström och Linda Lönner­feldt i föreställningen ”Visst gör det ont”. Foto: DAN FORSBERG

   ?När slusken Knivragnar inledningsvis visar overheadbilder på diverse fånganstalter för publiken lurar han oss att tro att här kommer ännu en pjäs om modern ungdom på glid. Mobiltelefoner och alla ”vadåra asså liksom”, avlöses av föräldrar på landet. Kartongvin och grillfest, är det vad medelklassen växer upp till?

Visst handlar Visst gör det ont om medelklassens moderna synder, men den varning för knark Knivragnar utfärdar är ett rätt avlägset hot jämfört med all otrohet, alkoholism och de rätt blodiga våldsdåd som skär tvärs igenom generationsgränserna.

Men författarna Anders Duus och Åsa Lindholms uppgift var att kommentera de två tidigare pjäserna på samma scen, Hamlet respektive Don Juan. Således är Knivragnar en inkarnation av Hamlets vålnad. En Ofelia omtalas, en Claudio uppträder och Hamlet är nu Hannes, liksom Don Juan är sexmissbrukaren Anita. Hämnd och för många förhållanden, klassiska synder i nya kläder i ett högt tempo och lagom respektlöst tonfall.

 

   ?Vad man framför allt skapar är en lektion i referenser. På samma sätt som den klassiska borgerligheten kunde referera till klassikerna, kan publiken i Linköping på kort tid se hur själva systemet att referera fungerar. Visst gör det ont leker med förlagorna Hamlet och Don Juan, men det går också att se hur pjäsen samtidigt kan förhålla sig till en aktuell verklighet.

Den diskreta charm med vilken borgarklassen förräntade sitt kulturella kapital har således öppnat ett konto för modern ungdom, dessutom under god förvaltning av en tät och rapp ensemble, någon gång kanske lite väl högljudd, men minnesvärd i Linda Lönner­feldts (Tanja, Anita) eller Marika Holmströms (Cattis, Majken) underhållande gestaltning. Och dessutom Per-Johan Perssons Knivragnar, en träffsäker parodi som drabbar både unge Hamlets avlidne far och dagens välmenande informationskampanjer.

Claes Wahlin
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet