Aftonbladet
Dagens namn: Finn
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kent ska vi inte glömma

Kent Andersson hade ett vardagligt tilltal med stor ömhet i dikterna. Samtidigt låg satiren nära till hands.   Kent Andersson hade ett vardagligt tilltal med stor ömhet i dikterna. Samtidigt låg satiren nära till hands. Foto: ANDERS DEROS

    Oavsett vad som i efterhand brukar sägas om 70-talets politiska teater, att den var förutsägbar, endimensionell, etc, är det ändå ett

faktum: den innebar en förnyelse av teaterlivet, innehållsligt men också formmässigt.

Det började i Göteborg. Först ut var Kent Andersson, ibland i samarbete med Bengt Bratt, och med Lennart Hjulström som drivande regissör. Pjäser som Flotten (1967), Hemmet (1967), Sandlådan (1968) är idag klassiker som banade väg för Fria Pro och andra.

Det var satiriska pjäser, och man kunde ana ett inflytande från tysk kabarétradition och Brechts episka dramatik. Kent Andersson skrev många av sångtexterna, kanske alla, det är lite oklart.

    När nu Kent Anderssons sångtexter och dikter ges ut i bokform känner jag i förstone viss oro. Står de sig? Är de inte alltför tidsbundna? En oro som i stort sett visar sig obefogad.

Det är klart de skulle göra sig bäst på scenen, i sjungen form. Men de tål mycket väl att läsas som lyrik, som brukspoesi. Ofta handlar texterna om olika människoöden, lyckliga eller olyckliga. I sitt vardagliga tilltal, med den sångbara rytmen på plats, ligger dikterna nära de människor han skildrar, och med stor ömhet. I andra dikter blixtrar han till med satirisk fyndighet.

Dessa sånger tillkom en gång som samtidskommentarer, men känns ändå ofta märkvärdigt aktuella. Samhället har ju inte blivit bättre, mer demokratiskt, tvärtom. Det är texter som bär hela vägen in i vår tids vardagscynism och det flinande förtalet av alla rättvise- och jämlikhetstankar.

nnJag tror inte Kent Andersson någonsin fick den uppskattning i Stockholm som han förtjänade. Han var kanske för ärlig, för rak. Stockholm har alltid på något vis varit mera mainstream, mer borgarbrackigt än Göteborg.

Det är Göteborg som har alla roliga evenemang. Filmfestivalen, bokmässan, EM i friidrott. Kent Andersson, han var ett evenemang i sig. I sin konst tidlösare än varenda kändisslagsmål och melodifestival.

Gunder Andersson

Lyrik

Kent Andersson

VISOR DIKTER BALLADER

Red. Maria Hörnelius, Mats KjelbyeTre Böcker förlag

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet