Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

BLIR DU GIFT, LILLE VÄN?

IRA MALLIK om en affärsidé som hotar allt intelligent liv

”Brud och bröllop”, ”Bröllopsmagasinet” och ”Allt om bröllop” – de tre stora med allt om planeringen inför D-dagen.   ”Brud och bröllop”, ”Bröllopsmagasinet” och ”Allt om bröllop” – de tre stora med allt om planeringen inför D-dagen.

Förra året ingick 43 800 heterosexuella par i Sverige äktenskap. 600 samkönade par ingick partnerskap. Antalet giftermål har ökat markant de senaste åren, men frågan är om det är äktenskapet eller bröllopet som är grejen. Ett hejdundrande bröllop där det inte vänds på slantarna verkar vara 2000-talets trend. Och i den nisch där konsumtion sker finns det alltid några tjänstvilliga och annonsstinna tidningsmagasin som står redo.

Amelias specialtidning Brud och bröllop, Bröllopsmagasinet och Allt om bröllop är de tre stora på den svenska marknaden. Alla tre handlar om att planera dagen D. Ameliaprodukten har i vanlig ordning ett genomarbetat och proffsigt redaktionellt innehåll, vilket knappast kan sägas om de två senare. Där fungerar det redaktionella materialet mer som en kompletterande guide till annonserna. Bröllopsmagasinet är rent av så tokkonservativt att det skulle kunna misstas för satir. Borgerlig vett och etikett hålls lika heligt som Bibeln. Eftersom Brud och bröllop ändå spänner över samkönat bröllop, syrianskt megabröllop och gör-det-utan-familjen framstår den som en fläkt av modernitet - i jämförelse. För det är ändå übertraditionen som står i centrum i alla tidningar - i form av det arketypiska bröllopet som reser sig lika vitt som heteronormativitetens elfenbenstorn.

Det är en påfallande könssegregerad värld som möter läsaren där kvinnors inre naturliga jag är en Bridezilla (blivande brudar som blir Godzilla) och männen är birollsinnehavare. Mannens viktigaste bidrag är att lyckas med ett perfekt frieri. Dagen D är då alla drömmar ska bli verklighet - inte därför att hon ingår förbund med sin älskade, utan därför att hon äntligen firar sitt alldeles egna prinsessbröllop. Traditioner som nästan fallit i glömska uppväcks med morgongåvor, slöjor och brudtärnor. Och nya uppfinns.

I den verkliga världen blev det en del rabalder när prästerna i en församling utanför Helsingborg vägrade genomföra vigslar där fadern leder bruden uppför gången och överlämnar henne till brudgummen. Motiveringen löd att det är en patriarkal symbolhandling, där kvinnan är ett objekt som lämnas mellan männen likt en ägodel. Det finns inte heller någon sådan tradition i Sverige - här brukar brudparet gå in tillsammans - utan det är amerikansk film som är förebilden, menade kyrkoherden Mona Lisa Ekdahl i flera intervjuer.

Men det är ju filmen som är det nytraditionella bröllopets mål. Brud och bröllop ropar följaktligen "Bröllopssuccé" på omslaget. Bröllopet blir filmen då den vanliga tjejen för en dag förvandlas till prinsessa och huvudrollsinnehavare. Allt ljus strålar på henne. Hon har dessutom genomgått en gör-om-mig av rang, gjort en endagsklassresa till övre borgerlighet, diadem, vals och herrgårdsmiddag. Genom bröllopet blir hon också kvinnan som triumferar, som förverkligas som kvinna. Hon blir ju, tack och lov, gift.

Bröllopsläsningen är en studie i vitt fluff och den perfekta iscensättningen. Och precis som i filmens värld är planeringen A och O.

Scenografin arrangeras minutiöst. Servetter ska vikas i lustiga former och borden dekoreras med innovationer som vasstrån och småstenar. Rekvisitan och statisterna ska på plats: bilen, brudnäbbarna, ringarna, flämt flämt "

    Minst ett halvår i förväg måste planeringen dra

i gång, men helst ska de

älskande tu avsätta ett år av sitt liv för att planera den stora dagen. Sen mynnar det ut i en engångsföreställning - där prinsessan får sin prins.

Ska man ta banklån eller betalar brudens föräldrar? En dag i livet får kosta hur mycket som helst men priset är att regin måste vara perfekt.

Så vad kostar det? Tja, ett billigt bröllop med hemlagad mat cirka 50 000-100 000. Ett med inhyrd bröllopskoordinator ungefär 350 000.

Summorna är hisnande. När 70-talsuppfattningen att det var pinsamt och borgerligt med bröllop försvann, öppnades alla fördämningar. Likt studenten har bröllopet återupprättats och konventionens återkomst är obarmhärtig.

Bröllopsarrangemanget manifesterar din position i samhället. Det är de högre ståndens bröllop som bildat skola och även om budgetkopiorna tillåts kosta dubbelt så mycket som paret har råd med befinner sig perfektionen oftast utom räckhåll. Ett perfekt konsumtionsupplägg däremot - lite i stil med den omtalade utseendefixeringen. Det anses inte heller längre fult att flasha med rikedom eller shoppa tills man droppar. Handeln antar dammsugarförsäljarpose när de får vittring på giftermål. Nu ska det dyraste krängas till den osäkra, som inte vill spara på en av livets minnesvärda dagar. Med tanke på att nästan hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa kanske den mer pragmatiskt lagda skulle fråga sig om det är värt det.

Ändå är det inte bara priset, utan lika mycket det uppskruvade tonläget som avskräcker. Jag får stresspuls bara av att bläddra i bladen. Kan något så upphaussat verkligen bli roligt? Brud och bröllop har förutsett allt och erbjuder en guide till hur man undviker bröllopsgrälen. Tillåt mig tvivla på att den räcker.

Bland rosa tårtor och diamantringar på bröllopssajter som bröllopstorget.se döljer sig i chattforumen en annan verklighet. Elaka svärmödrar som ska bestämma, familjekonflikter, brudgummar som inte engagerar sig i planeringen, missunnsamma vänner, brudar som ångrat sig, män som slåss, pengaproblem, män som inte vill ha barn och en hjärtskärande längtan till den där flickdrömmen som hela tiden hotar att krackelera. Det är här verkligheten puffar undan filmen och det är omöjligt att inte fråga sig:

Varför?

Givetvis är det många som gifter sig under icke-religiösa, mindre könsbestämmande och mer icke-traditionella former, men bröllopet verkar ha en tendens att likt datorerna i sf-filmerna få ett eget liv som snart slukar allt intelligent liv. Den kommersiella pressen är enorm. Den sociala pressen är enorm. Och den prägling som kvinnor genomgår redan som flickor är enorm.

    Mannen, undrar jag, vad har han för drivkrafter i det hela? Varken tidningar eller sajter bjuder något egentligt svar på det eftersom han inte har någon talan i bröllopets segregerade kvinnorum. Mannens roll är att göra som han blir tillsagd så blir förhoppningsvis tjejen nöjd.

Men vad är egentligen det där äktenskapet som döljer sig bakom bröllopet? Är det bara ett kontrakt mellan två personer av olika kön som lagligen reglerar egendom, arv och rätt till barnen?

Fortfarande registreras maken automatiskt som far till barn som föds inom äktenskap. Sambomannen däremot måste intyga att han är fadern, så nog spelar bestämmande av faderskapet fortfarande en roll.

Historiskt sett är äktenskapet en patriarkal tradition där kvinnan passerades från faderns förmyndarskap till makens. Det var inte precis den romantiska kärleken som stod i centrum, förbund mellan släkter, utan faderskap och upprätthållande av sexualmoralen. Inte att förglömma är att det fortfarande är fallet på många håll i världen och i en del familjer i Sverige. Äktenskapet har varit och kan fortfarande vara ett sätt att kringskära kvinnans frihet och rättigheter. Först 1965 blev våldtäkt inom äktenskapet straffbart i Sverige.

Men äktenskapslagstiftningen har också inneburit rättigheter för kvinnan vid en skilsmässa, i form av rätt till egendom och underhåll för obetalt hushållsarbete.

En modern kritik av äktenskapet (och den heterosexuella tvåsamheten) går bland annat ut på att heteronormativiteten lagt grunden för hur samhället organiserats. Till exempel har de låga lönerna i typiska kvinnoyrken tillkommit och bibehålls genom att samhället bygger på en idé om att kvinnan lever med en man som med sin högre lön klarar familjens försörjning.

Men äktenskapet som heteronormativitetens sista legala utpost är inte längre lika självklar. Samkönade pars relationer regleras än så länge i en särlagstiftning i form av partnerskap. I våras tillsatte regeringen en utredning om att äktenskapslagstiftningen bör göras enhetlig för alla människor. Eventuellt kommer vi i framtiden få göra som i andra europeiska länder, där man först går till stadshuset för att bli lagligt vigda och sedan kan den som vill genomföra en äktenskapsceremoni hos valfritt religiöst samfund. Det innebär att vi får civilrättsliga äktenskap och att religiösa samfund kan förlora vigselrätten.

Snabbt som attan trädde ett antal försvarare av heteroäktenskapet ut på arenan. Under parollen Bevara äktenskapet (mellan man och kvinna) samsas företrädare för katolska kyrkan, muslimska imamer, svenska kyrkan-präster och kändisar som Jan Myrdal, Paolo Roberto och Anna Maria Corazza Bildt. Motiveringen lyder "för barnens bästa". Exakt hur ett samkönat äktenskap skulle hota ett heterosexuellt äktenskap eller barnens bästa är mer oklart.

Ändå har en debatt av amerikanska proportioner uteblivit, och av riksdagspartierna är det bara kd som förklarat ett absolut motstånd.

Intresset från allmänheten är ljumt.

Kanske är äktenskapets tid som patriarkal kvarleva och det fundament varpå samhällets fortbestånd vilar helt enkelt förbi. Bröllopet blir en dyr men inte speciellt betydelsebärande filmstjärnelek för en dag. Det heterosexuella parets verkliga jämställdhetsutmaning handlar i stället om tvåsamhetens vardag. Där skötseln av huset, bilen och barnen är en mycket större könsfälla än hur man väljer att lagligen reglera sitt förhållande.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet