Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Upp som en sol

Simone Aaberg Kærn med sin afghanska adept Farial. Ur ”The Burka Flying School’’, fotoserie 2006.   Simone Aaberg Kærn med sin afghanska adept Farial. Ur ”The Burka Flying School’’, fotoserie 2006. Foto: MAGNUS BEJMAR

   När den danska konstnären Simone Aaberg Kærn läste i tidningen om den afghanska flickan Farial som efter talibanstyrets fall drömde om att bli stridspilot, bestämde hon sig för att själv flyga i sin Piper Colt rätt genom krigszonen till Kabul för att låta den unga tjejen få pröva vingarna.

Simone Aaberg Kærns retrospektiva utställning Open sky på Malmö konsthall kretsar i huvudsak kring den strapatsrika resan, som också blivit film med titeln Om konsten att flyga till Kabul. Aaberg Kærn är upptagen av det heroiska och emancipatoriska i flygandet. Drömmen är att göra luften fri för alla, särskilt för kvinnor. Som grädde på moset bjuds konsthallsbesökarna ­under en dag på flygturer över Malmö.

Kærn har en obehaglig kolonialistisk underton. Äventyret framställs som ett inträngande i en mörk och efterbliven kontinent där konstnären kommer som ljusbärare. Alliansens bombplan tycks bara ha fällt matpaket över civilbefolkningen. Kabulborna kunde lugnt sitta och dricka te och se på hur talibanerna och al-Qaida blev bombade, förtäljer en röst i en av alla små videomonitorer som visas runt en stor kompass. Är konstnären ironisk?

Icke. Estetiken är affirmativ och medvetet blåögd. Simone Aaberg Kærn söker det allmängiltiga i frihetsdrömmarnas klichévärld och flyger vilse i västvärldens allra käraste älsklingsberättelser.

Camilla Hammarström
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet