Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

I natt vaknar oskulden

    Jag vet precis hur det kommer att bli denna midsommarnatt. Inte som vanligt, för den här gången hittar vi varann, äter liksom en liten bit i taget av förgängliga själar och knaprar oss in mot oskulden som finns där längst inne.

I veckor har vi förberett detta firande och nu är hela paketet klart med den erigerade majstången och kransarna och feel good-magasinet som jag har lagt ut på soffbordet.

Kan du inte spela för oss, Gormander, säger en av gästerna.

Jag tvekar för jag har lärt mig att man ska vara nödbedd.

Om ni absolut vill, säger jag.

Först spelar jag Drömmen om Elin på det gamla dragspelet som jag brukar ta fram vid högtidliga tillfällen. Gästerna ser lyckliga ut men efter en stund, när jag har missat basknapparna några gånger, drar de sig taktfullt en bit bort.

Det är sånt man inte riktigt kan sätta fingret på, men man märker ju att det liksom blir en stor ring kring dragspelaren ungefär som runt lejonet på savannen.

Jag kan spela Havsörnsvalsen också, säger jag och gästerna applåderar uppmuntrande.

Havsörnsvalsen är svårare, fast jag tycker nog att jag klarar den riktigt bra trots en del gnissel och skärande, falska toner.

nnSå underbart, utbrister en av gästerna men jag tycker inte att ögonen förmedlar samma spontana glädje som orden.

Men nu ska vi äta, ropas det. Så nu måste du nog lägga undan dragspelet, Gormander.

Jaha.

Alla sätter sig tillrätta och vi äter en hel massa receptmat och dricker kartongvin och vi pratar länge om att just det här vinet har rekommenderats av en vinexpert.

Det är han Kron " nånting i Dagens Nyheter, säger en av gästerna.

Kronblom heter han.

Nej, säger min bordsgranne. Kronblom var en seriefigur.

Men vinet är i alla fall fullt av fruktig bärsyra med eksmak och frisk sötma som är helt omöjlig att upptäcka om man inte besitter Kron-nåntings smaklökar.

nnSå fortgår samtalet och är hela tiden superintressant som när det visar sig att man kan blåsa upp vinkartongen för att få ut den sista slatten. Sen sprutar vinet över bordet.

Hur skulle man klara sig utan folklig visdom?

Skymningen djupnar och orden börjar fällas ut som kristallklara daggdroppar. Just nu, tänker jag, det är just nu som ett stilla samtal får maskerna att falla och människan att träda fram.

Jag har slutat röka, säger plötsligt en i sällskapet.

Förr i tiden var det inte farligt att röka, säger min bordsgranne. Pappa rökte cigarr i pv:n.

Samtalet virvlar som rökslingor runt cigarretter. Någon menar att de som slutat röka är de värsta moralisterna. En annan hävdar att hon i Indien mött en kille som kunde dra upp rök i ändan.

Då slapp han få röken i lungorna, säger hon.

Fast på krogen kan man inte göra det, säger han mittemot. Där är det förbjudet att röka.

Jag menar röka med rumpan, säger hon och ser plågad ut eftersom ingen verkar ha fattat hur kul hon är.

nnAlla i sällskapet vill berätta sin speciella historia om rökning och väntar tills den som har ordet drar andan för att själv falla in i samtalet. När det gäller rökning är varenda berättelse intressant och det finns inte ett nikotintuggummi som glöms.

Över ängarna smyger älvorna. De är lite dimmiga så här dags.

Sällskapet argumenterar med dånande röster som om alla äntligen med hjälp av sina knivskarpa hjärnor kommit en liten bit på väg mot tillvarons hemligheter.

Som att man kan åka till Åland nästan gratis och köpa en limpa och tjäna hundra kronor.

Kanske borde man ta fram dragspelet och spela Eldarevalsen, tänker jag. Men flera runt bordet har somnat. Hon som varit i Indien sitter ensam i en myggsvärm.

Vilken underbar kväll, viskar hon. Det är nästan aldrig man får prata om sånt som är viktigt.

Doktor Gormander
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet