Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ännu en trivsam dam som snokar

Alexander McCall Smith.   Alexander McCall Smith.

    Gaborone i Botswana är småstadsaktigt sömnigt. Få har råd att anlita damerna på detektivbyrån. En deckarläsare förväntar sig ju att få frossa i moralisk harm med åtföljande katharsis (när mördaren haffas och straffas) och då måste det ju finnas något rejält att harmas över. Förmodligen är det därför Alexander McCall Smith låter det första liket i sin nya deckarserie vara skotsk fondförvaltare. Och hjältinnan en värdekonservativ medelålders moralexpert som förfasar sig över samtidens hänsynslöshet, samvetslösa snikenhet och allmänna ohövlighet. Han vet nog precis vilka hans läsare är.

 

    Isabel Dalhousie bor i Edinburgh (där McCall är professor i medicinsk juridik). Hon har ärvt så mycket pengar att hon kan göra vad hon vill, har hemhjälp på heltid och är redaktör för den filosofiska tidskriften Praktisk tillämpad etik. Hon löser korsord, samlar konst av den sort som får en att "stanna till av vördnad", njuter av italienska ostar, goda viner och klassisk musik. Efter en afton med Stockhausen på Usher Hall ser hon en man falla huvudstupa ned från övre balkongen.

 

    Det som är trevligt med McCalls snokande damer är att de funderar över brott på ett självständigare sätt än de flesta hårdkokta komissarier i samma genre. Att följa eller bryta mot lagen är ju inte riktigt samma sak som att göra rätt eller fel. Amatördetektiven Isabel ifrågasätter dagligen etiken - när hon skuggar misstänkta, tolkar miner och blickar, fantiserar om laviner eller refuserar artiklar som "Att tala sanning i sexuella relationer: en protest mot Kant". Att följa hennes inre spänstiga resonerande är halva nöjet. McCall lyckas återigen förena stillsam bovjakt med spännande eftertanke.

Pia Bergström
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet