ÅSIKT

Varför ljuger de om mobbning?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ ”20 procent fler mobbade barn slog larm till Bris år 2006”. Så lydde rubriken när Dagens Nyheters debattredaktion i går presenterade en artikel om den senaste Brisrapporten. Med citattecken och allt.

I själva verket gäller siffran – det framgår tydligt i artikeln – samtal som rör psykisk ohälsa. Och mobbning är ju bara en av flera möjliga orsaker till sådan.

■ ■ ”Jag hoppade själv till när jag läste rubriken”, säger artikelförfattaren Ingela Thalén och håller med om att den är missvisande. Hon berättar att ingen från Bris sett rubriken innan texten trycktes.

Inte blir det bättre i ingressen. Där står att ”Mobbningen håller på att bli ett allt större problem i skolan – oavsett hur många antimobbningsplaner, kompisstödjare och rutiner som finns.”

Ett större problem?

Det uttalar sig Bris, klokt nog, inte heller om i artikeln. Det kan ju finnas andra orsaker till att antalet samtal till Bris ökar. Att fler barn har egna telefoner till exempel. Eller att fler barn känner till Bris.

■ ■Slarv? Problem med att läsa innantill? Propaganda?

Hade jag varit bara lite mer konspiratorisk hade jag gissat att DN går regeringens ärenden.

Uppgifter om att skolmobbningen ökar, gärna dramatiskt, passar ju onekligen skolminister Jan Björklund som hand i handske. Se där flumskolans offer! Dags för ordningsbetyg och relegeringar!

Om det är sant eller inte, ja det spelar kanske mindre roll.

Petter Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM