ÅSIKT

Älskade rasism

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: itv
David Suchet sim Hercule Poirot.

■ ■Ibland lär man sig mer om världen genom de enkla exemplen: som att studera patriarkatet i Tintin; klasskampen i Harry Potter; eller som nu senast, rasismen i TV4:s Agatha Christie-filmer, Poirot. Kreativa och frigjorda människor besöker en utgrävning i Mesopotamien eller åker på Nilkryssning. Överjordiska skönheter blandas med samhällskritiska radikaler i en till ett minimum krympt offentlighet.

En ”sval gemenskap” som Per Wirtén kallade det i senaste numret av Arena. Och ute i marginalerna: horder av tjänare, oftast med en annan hårfärg eller hudfärg än historiens huvudpersoner. De blir emellanåt misstänkta men är aldrig ens de huvudsakliga brottslingarna i dramat. Den kreativa klassen har sin egen värld i ett nätverk av ”levande städer”, tågen transporterar dem från Bagdad till Istanbul till Wien och hem till Paris, London och New York. Där odlar de sin tolerans, talang och teknik. Medan reservarmén av tjänstefolk gör sig redo i förstäderna.

Ja, vi älskar vår rasism. Är det inte Dr Bombay så är det Henrik Schyffert (indianskämt), Sasha Baron Cohen (slavskämt) eller Alex Schulman (sameskämt). I går sändes sista Poirotavsnittet för den här gången. Hoppas att ni inte missade det.

Lars Mikael Raattamaa ([email protected])