ÅSIKT

Rekordskadestånd

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: gunnar ohrlander
Erica Lejonroos – stämmer TV4.

Det var under de dramatiska dagarna i höstas då Borelius och Stegö Chilò blev grillade i medierna som TV4:s Nyheterna påstod sig ha hittat en alldeles egen fifflande moderat. Hon heter Erica Lejonroos. Hennes liv har varit en askungesaga – från kriminalitet och drogberoende till att efter femton års kamp bli föreslagen som moderat kommunalråd i Sundbyberg.

Men Nyheterna släckte hennes möjligheter. Erica skulle, enligt deras reportage, ha fifflat med föreningskassan i KRIS, Kriminellas revansch i samhället. Reportaget var något som i journalistvärlden kallas gangsterknäck.

Fel alltså.

Dagens Samhälle utnämnde henne till ”Mest mediedrabbad i Sverige” förra året. Nu har advokat Svante Thorsell, specialist på tryckfrihetsfrågor, stämt TV4 för Ericas räkning.

? krävs av TV4

Kravet på skadestånd ligger på rekordnivå, nästan två miljoner kronor varav tvåhundra tusen är ersättning för kränkningen och resten förlorad inkomst.

I åratal har framstående publicister varnat för att medierna gräver yttrandefrihetens grav om man fortsätter att gangstra. Den gamla modellen med pressombudsman och Pressens opinionsnämnd verkar vara på väg att överges. Persbrandt-domen mot Expressen var en varningsflagga.

Pressombudsmannen, den bortgångne Olle Stenholm, varnade förra året för att dunkla antydningar i den statliga hotutredningen tyder på att utredarna kan tänka sig begränsningar i tryckfriheten.

Bäst att kolla fakta nästa gång, även om vinkeln spricker. Hoppas Erica vinner målet mot TV4. Allt annat vore oanständigt.

Gunnar Ohrlander ([email protected])