ÅSIKT

Den demokratiske aktivisten

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Gore - på turné för att rädda världen.

■ ■ Al Gore besöker Stockholm med anledning av premiärvisningen av En obehaglig sanning i regi av Davis Guggenheim (känd för 24). Filmen bygger på Gores föredrag Traveling global warming show, om den miljökatastrof som oundvikligen kommer - om vi inte agerar nu. Till snygg rekvisita redogör Gore utsökt pedagogiskt för koldioxidexplosionen och dess effekter: värmeböljor, tyfoner, orkaner, nederbörder, torkor... På senare år har vädrets makter drabbat människan som i en snabbspolning av Uppenbarelsebokens alla katastrofer, konstaterar han.

Det är lätt att småle åt hjälteporträttet av Gore, mannen som nästan blev USA:s president men som nu åker jorden runt för att ensam rädda planeten. Men hans miljöengagemang är genuint och föga populistiskt - bushisterna kallar honom för "den största bluffmakaren i USA:s historia" - och filmen går för fulla hus i ett land där ingen längre döper sina barn till Katrina.

Gore är bra på att förklara hur växthuseffekten fungerar men sämre på att tala om varför den alls finns. Han hymlar inte om att USA är den största miljöboven, men trots det säger han att miljöförstöringen inte är en politisk fråga, utan en moralisk. Man skulle lika gärna kunna säga precis tvärtom.

Åsa Linderborg ([email protected])