ÅSIKT

Bilden av ledaren

Foto: Urban Andersson
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■I onsdags var det partiledardebatt i TV 4. Av den ödesmättade studiointeriören lät man förstå att mycket stod på spel.

Bakgrunden var enorm. Kolsvart.

I det ena hörnet svenska flaggor och blå fanor till ett kolossalt svartvitt fotografi på Fredrik Reinfeldt. Eller var det Benito Mussolini, som i förvissning och förhoppning blickade mot framtiden?

I det andra hörnet svenska flaggor och röda fanor till ett kolossalt svartvitt fotografi på Göran Persson. Eller var det Mao Zedong som blickade mot soluppgången, den som vi med säkerhet vet alltid kommer?

■ ■TV 4 bjöd en märklig blandning av trettiotalsestetik, kommunistisk kitsch och amerikansk presidentrekvisita. Det var något helt annat än trailern till SVT:s Utfrågningen, som mest av allt liknar reklamen för Dressmann.

Och varför inte? Mussolinis arvtagare i Italien imponeras ju mäkta av hur Reinfeldt lyckats lura alla att hans parti är nytt när det egentligen är gammalt. Göran Persson imponeras av den kinesiska stabiliteten. Gemensam är entusiasmen för Vita huset.

■ ■Samtidigt som de två starka ledarna till en nationalistisk inramning slåss om att få leda massan in i framtiden, slåss folkpartiet för sin överlevnad. Efter valet kanske sverigedemokraterna tar deras plats i riksdagen. Eller i alliansen.

■ ■

Det blåser upp till storm, sa Mussolini. Solen är rund, sa Mao. Allting kan hända.

Åsa Linderborg ([email protected])