ÅSIKT

Uj uj uj, Brynebrinks!

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Ur Lena Ackebos nya seriealbum "Brynebrinks". Klicka på bilden för att se den i större format.

■ ■ Lena Ackebos familjen Brynebrink får mig att tänka på karaktären Slösa i Lyckoslanten. För visst är väl brynebrinkarna något slags skräckvision av den ultimata lågheten, så som den borde te sig i ögonen på den urbana medelklassen.

Brynebrinks talar bonnigt, "uj, uj, uj", går på all reklam från "Trivselgiganten" och, kanske det värsta, uppvisar en total avsaknad av smak. Herrn i huset, Bert Brynebrink, samlar på pappmuggar från McDonald"s och hans hustru, Britt, talar tårögt och sentimentalt om Wash & Go som "revolutionerade hela hårvårdsmarknaden". Att Ica-Stig bara är en skådespelare som gör sitt jobb går hon, trots makens argument, inte riktigt med på. "Bluff!? Mayken såg honom på premiären av nya Ica Mastodonten!" - "Jamen han är ju inte anställd på Ica!" - "Jaså! Å va gjorde han där då om jag får fråga!?"

Något korrektiv i stil med Spara finns däremot inte i Ackebos serier. Här dras brallorna ner på alla, på kulturtanter såväl som klädexpediter, lyriker såväl som hundägare. Ofta är det fantastiskt roligt, Ackebo briljerar i fonetisk svengelska, "Den där mörka, va inte hon me i Battchellor?" - "Nää, hon va me i Extrem Meykover", och låter brynebrinkarna prata med en meningsbyggnad som väl måste vara hämtad någonstans från gnällbältet, med stor komisk effekt. "Evy körde ju nya bilfiltarna i maskin. Då bara väller vattnet upp ur golvbrunn."

Problemet är bara att det faktiskt finns människor som utan att för den skull vara dumma i huvudet pratar så där, och som dessutom gärna handlar på stormarknader i stil med Trivselgiganten. Och att Ackebo själv förmodligen inte är en av dem. Stundtals gränsar Brynebrinks till folkförakt, och det förefaller som om Ackebo har funnit perspektivet ensidigt eller ohållbart i längden. Mot slutet övergår nämligen familjens konsumtionsbegär i sin motsats, i en medveten och civilisationskritisk livshållning, utan "grillribba" eller "Pollys Joddlarvurst, med en smak av Tyrolen". "Å va ska vi göra me alla pengarna vi sparar?", undrar Bert Brynebrink. "Ja vi kan väl åka jorden runt", svarar hustrun.

Kanske har vi sett dem för sista gången.

Serier

Petter Lindgren