Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Proggarnas sista fäste faller?

Dagens Gormander

    Vinner borgarna valet i morgon är Lärarhögskolan i Stockholm illa ute. Jan Björklund har nämligen hotat att lägga ner hela skolan.

Visst är det hemskt.

Hur ska det bli för de sjuhundra anställda? Och de fjorton tusen eleverna?

Lärarhögskolan är proggarnas sista fäste, en motståndsficka som kapslat in sig på ett gammalt sinnessjukhus i Rålambshovsparken, Konradsberg eller Dårarnas slott som det kallades i folkmun. Här kan man leva ut de gamla idealen som handlar om bildningstörstande barn som vilar ut under kunskapens träd. Här är det ingen som far illa. Det sitter i väggarna även om madrasserna har tagits ner.

 

    På Lärarhögskolan har det inte funnits någon lärogång. Lärogång anses vara tvång medan kunskap är lust. Kurserna är frivilliga och man kan puttra lite i bildningens spad. Som man har lust.

Men nu har skolan ytterst motvilligt genomfört en ordning med tre block som ska läsas i en viss ordning. Man har upptäckt att elever vinner på förkunskaper. Det anses innebära en pedagogisk revolution.

För några år sen berättade jag att de blivande lärarna inte behöver lära sig hur man lär barn läsa. Så är det fortfarande. Kurserna är frivilliga.

Målet för varje kurs bestäms inte av kursplaner utan av lärare och studenter tillsammans när kursen börjar.

Visst låter det som en utopi, ett statligt hippieläger, sa man på 70-talet. Hur kul som helst. Blommor i håret. 88-strängade gitarrer. I centrum för utvecklingen står den nya rektorn, Ingrid Carlgren.

 

    Men det är inte bara Jan Björklund som hatar Lärarhögskolan. Högskoleverket kom med stenhård kritik för några år sen. Speciallärarutbildningen är under all kritik och bör läggas ned omedelbart, menade verket och hotade dra in examinationsrätten. Också Skolverkets nationella granskning var förödande.

Pinsamt, kan man tycka. Vad är det för fel på frihet?

Men vi lever i en ond värld. Det räcker inte att stänga in sig bakom murarna på ett gammalt sjukhus. Vargarna utanför hittar alltid en väg in med sina krav på lärogång och betyg.

Förfärligt?

Ja, men på Lärarhögskolan tyckte sig ledningen hitta en utväg. Man tog kontakt med Stockholms universitet. Tanken var att gå ihop med universitetet för då kan Björklund inte lägga ned skolan.

 

    ?Professorerna på Lärarhögskolan tyckte det var bra. De har alltid velat bli riktiga professorer och få bort misstanken att de pysslar med ideologiproduktion.

Universitetet lovade en hel massa men ändrade sig.

Dom är bara ute efter våra pengar, sa personalen på Lärarhögskolan i våras och röstade nej.

Universitetet svarade med att dra tillbaks delegeringen, vilket innebär att Lärarhögskolan inte längre har examinationsrätt i forskarutbildningen samt att doktoranderna saknar handledare.

Tiden rinner ut.

 

    tycker det är bra. De säger att studenterna aldrig varit så rädda som i dag. Allt går ut på att uppträda politiskt korrekt. De tror det beror på valfriheten som börjar redan i gymnasiet.

Budskapet bakom friheten är nämligen: välj vad ni vill, men väljer ni fel så fan tar er.

Därmed skolas en hel generation in i extrem lyhördhet och att lyssna maximalt på det som inte sägs. Man talar om kryperiets anatomi.

På söndag avgörs Lärarhögskolans öde.

 

Ps. Att vara lärare är nog det finaste som finns. Min moster och min syster var lärare. Själv vickade jag som lärare i min ungdom och hela dynastin Gormander grundades en gång av farfars far, folkskollärare i Trelleborg.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet