ÅSIKT

Barnkulturen backar

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ Sverige satsar kraftfullt på barnkultur, det framgår av en nyligen framlagd statlig utredning, sade kulturminister Leif Pagrotsky vid utdelningen av Almapriset på Skansen 31 maj.

Men ministern mörkade. I själva verket har barnkulturen backat något de senaste åren och förhoppningen att instiftandet av Almapriset skulle ge en skjuts åt svensk barnkultur har kommit på skam.

Medan utgivningen av utländsk barnlitteratur ökade något så minskade antalet nya svenska barnböcker, enligt Förläggarföreningen, från 459 titlar 2004 till 342 år 2005. Försäljningen gick ner från 282 miljoner till 267.

Biblioteken redovisar samma tendens. Utlåningen av barnböcker gick ner från 28 miljoner (2004) till drygt 27 miljoner (2005). 1980 var utlåningen 32 miljoner barnböcker.

”Barnkullarna blev mindre”>, säger Birgitta Westin, redaktör på Rabén och Sjögren. ”Men det är inte hela anledningen till att barnboken backar. Skolor, daghem och bibliotek har fått mindre anslag att köpa böcker. För tjugo år sen var dessutom upplagorna dubbelt så stora.”

Den utredning Pagrotsky hänvisade till heter Tänka framåt, men göra nu (SOU 2006:45) och lades fram i april. Utredarna kallar sig Aktionsgruppen för barnkultur och föreslår att barnen från och med nästa år ska få del av AB Svenska Spels överskott i ett program man kallar Ett handslag med barnkulturen.

Det skulle kunna bli ett väsentligt tillskott till de stöd som i dag utgår till läsfrämjande åtgärder och bibliotekens inköp av barn- och ungdomslitteratur – i dag 35 miljoner, enligt Cay Corneliusson, handläggare för läsfrämjande åtgärder på Kulturrådet.

■ ■ I en bilaga till utredningen var det meningen att man skulle redovisa en kartläggning av den offentligt finansierade barnkulturen i Sverige. Men det går inte och utredningen måste ge upp.

När det gäller barnkultur ”är det omöjligt att se vad vi har uppnått”, skriver utredarna redan i inledningen och döper kartläggningen till Det ser lite olika ut ?

Inte heller på Kulturrådet kan man svara på hur det står till med barnkulturen i Sverige.

”Allmänt vet vi förstås att utlåningen av barnböcker har gått ner”, säger handläggaren Michael Matz. ”Men i övrigt är det oklart. Kulturrådet har ingen sån statistik. De pengar som går till barnkultur är ofta nermyllade i allmänna anslag till teatrar och andra institutioner.”

Men har det gått upp eller ner?

”Jag vågar inte svara på det”, säger Michael Matz.

Borde inte Kulturrådets årsredovisning ge besked?

”Den gör inte det.”

Kulturrådets budget är på 1,7 miljarder. Ni borde väl åtminstone känna till hur mycket ni själva har satsat på barnkultur.

”Tyvärr vet vi inte det.”

Gunnar Ohrlander ([email protected])