ÅSIKT

"Jag tycker det är viktigast att skriva om klassamhället"

Åsa Linderborg chattade med läsarna från Bokmässan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Moderator säger: Välkomna! Nu börjar chatten med Åsa Linderborg.

tessan säger: Hej Åsa! Vilka frågor tycker du det är extra viktigt att skriva om, nu när det blir en borgerlig regering?

Åsa Linderborg säger: Jag tycker att det är viktigast att skriva om klassamhället, hur klyftorna växer oavsett om man är man eller kvinna, och oavsett om man är född i Sverige eller inte.

Danne säger: Finns det saker man inte kan skriva om i Sverige i dag?

Åsa Linderborg säger: Jag tycker att det är svårt att diskutera utrikespolitik; om man säger att man är emot USA:s och Israels ockupationer, anklagas man vara antingen antisemit eller Saddamkramare. Jag får ständigt hör att jag är en Stalinfitta eller kommunisthora, med just hänvisning till att jag kritiserar stormaktsvåld och stormaktskryperi.

homer säger: Hej Åsa! Vad tycker du vänstern kan lära av valresultatet?

Åsa Linderborg säger: Den viktigaste lärdomen är att vänstern och arbetarrörelsen måste bedriva vänsterpolitik. Vänsterns styrka har alltid varit en bra samhällskritik, men i samarbetet med socialdemokraterna har man tonat ner de klassklyftor som de senaste åtta årens samarbete ändå lett fram till. Vänstern måste börja beskrivs samhället så som det faktiskt ser ut, bara så kan man förstå vad som behöver göras.

Lena säger: Varför skriver du inte mer om fotboll?

Åsa Linderborg säger: Jag kan ju ingenting om fotboll! Jag är ju bara en entusiast med otroligt stora kunskapsluckor. Men jag tycker att det är roligt att skriva om läktarkultur från läktaren. Som hammarbyare känner jag mig lite nedslagen på den punkten ...

säger: ska man få uttrycka hur idiotiska åsikter som helst? rasistiska tex?

Åsa Linderborg säger: Jag brukar kalla mig själv för yttrandefrihetsfundamentalist, men jag ställer mig bakom den lagstiftning vi har. Det innebär att jag är emot hets mot folkgrupp i tal och skrift. Däremot anser jag att man ska få skriva om man till exempel inte tror på förintelsen - idioti kan bara mötas med upplysning, information och debatt, aldrig med förbud och tystnad. Därmed inte sagt att jag anser att t.ex Aftonbladet skall publicera såna texter.

sammy säger: Hej Åsa! Vem vore bäst som ny SAP-ledare? Och vem tror du det blir?

Åsa Linderborg säger: Jag vill ha Helle Klein som ny partiledare, men det går ju inte. Eller Göran Greider. det går ju inte heller. Det viktigaste är att sossarna går åt vänster, då måste partiledaren också göra det, oavsett vem det blir.

sammy säger: Du skriver jättebra om fotboll ju! Men är inte allsvenskan lite tråkig? Vilka lag underifrån tycker du borde gå upp?

Åsa Linderborg säger: Degerfors, så klart!

säger: är du feminist?

Åsa Linderborg säger: Jag är feminist, men jag brukar inte kalla mig det. För mig räcker det egentligen med att säga att jag tror på alla människors lika värde.

kommunisten säger: hej! är det ett problem för din trovärdighet att du uttalar dig som historiker i teve samtidigt som du är aktiv vänsterpartist?

Åsa Linderborg säger: Jag är inte aktiv vänsterpartist. Problemet är att historiker överlag inte deltar i samhällsdebatten i Sverige, till skillnad från i tex Norge, Frankrike, England, Tyskland etc. I Sverige anser vi att akademiker ska hålla käft, men det gör ju att kunskapen aldrig når ut.

nisse säger: Vad tyckte du själv om skolan, när du pluggade?

Åsa Linderborg säger: Jag hade etta i matte, tvåa i engelska ... och skulle aldrig komma in på universitetet idag med de betygen, men när jag började läsa i Uppsala var det inga problem. Jag klarade av en doktorsexamen, vilket visar vilken bluff betygen är som kunskapsmätare. Jag vantrivdes inte, men jag tycker att det mesta i undervisningen var meningslöst. I lågstadiet fick vi niga för fröken, sjunga psalm och be till gud. Det var hela tiden tjat om ordning och uppförande - ungefär så som högeralliansen vill ha det.

manne säger: Hej! Hur tycker du att man ska bemöta Sverigedemokraterna? Är det inte dags att ta debatten med dem nu, och öppet avslöja dem i all sin ynklighet?

Åsa Linderborg säger: Absolut! Vi ska ta debatten med dem, fula ut dem med argument, skrika i deras öron hur fel de har, presentera fakta, visa oss på gator och torg. Att "tysta ner dem" har ju bevisligen misslyckats.

grubblare säger: Hej! Du förespråkar ju motstånd och det är svårt att inte hålla med, men tänk om irakierna hade lagt sig platt för USA, då hade de ju idag haft var sin hamburgare och sluppit allt våld!

Åsa Linderborg säger: Livet kan ju inte gå ut på att äta hamburgare! Om irakerna hade lagt sig platt, hade de visat för världen att USA har rätt att ockupera andra länder, och då får vi ju en helt grotesk planet. USA:s okcupation handlade inte heller om att ge irakierna McDonalds, utan att plundra dem på olja och behärska regionen. Irakerina har rätt till självständighet, precis som Norge och danmark under andra världskriget. Och det var lika fel av USA att ockupera Afghanistan, som det var av Sovjet på sin tid.

Per säger: Finns verkligen klassamhållet fortfarnade?

Åsa Linderborg säger: Jag berätta om min pappa, som dog för fyra år sen. Han var metallarbetare på Metallverken i Västerås, när han dog hade han varit arbetslös i tio år. trots att han hade den högsta a-kassan, hade han bara råd med nyponsoppa och risgrynsgröt. Han bodde i hyresrätt, hade varken bil, båt eller sommarstuga. Om du tror att alla har jobb med datorer tror du fel; folk plockar chokladbitar i chokladkartonger, plockar bröd i påsar, matar gamlingar på sjukhus, tar hand om våra barn på dagis. För skitlön. En LO-medlem har åtta års kortare medellivslängd än en SACO-medlem. tydligare än så blir inte klassamhället.

svartbäcken säger: Hej. Nu går drevet mot Zlatan. Tror du som jag att det ligger en sorts dold rasism bakom detta?

Åsa Linderborg säger: Ja, det tror jag - men det handlar också om klass. Vi ställer mycket högre krav på Zlatan just för att han kommer från Rosengård. Många klarar inte av att han är vår främsta fotbollsspelare, man ser hellre att en blond som Allbäck är det. Dessutom tror jag att italienska ligan är underställd den engelska.

Moderator säger: Då tar vi sista frågan till Åsa Linderborg. Tack Åsa och alla som chattat!

Sara säger: Hej! Vad tycker du själv ska bli roligast på bokmässan?

Åsa Linderborg säger: Förra året dansade jag techno med Klas Östergren och det var ju kul, men han kommer inte i år ... så roligast blir att sitta i Aftonbladets monter och träffa alla läsare.