ÅSIKT

"Att vara författare är blod, svett och tårar"

Johanne Hildebrandt chattade med läsarna från Bokmässan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Moderator säger: Välkomna, nu börjar chatten med Johanne Hildebrandt!

Lennart säger: Hej Johanne! Vad är du helst - reporter eller författare?

Johanne Hildebrandt säger: Helt ärligt är jag helst reporter, jag trivs väldigt mycket ute på fältet. Men det har sin charm att skriva böcker också, och att träffa läsarna.

K.Fredriksson säger: Hej Johanne!

Grattis till den nya boken! Den är säkert jättespännande. Jag har förstått att den utspelar sig i nutid. Varför lämnade du bronsåldern?

Johanne Hildebrandt säger: För att jag var färdig med den epoken och språket framför allt. Det var häftigt att använda nutidssvenska i den nya boken, och nutida referenser.

Malin säger: Var får du inspiration ifrån?

Johanne Hildebrandt säger: Allt! Jag var uppe i Hemavan och researchade vilket gav jättemycket. Maktkamp och hur människor relaterar till varandra är också inspirerande samt myter och ondska.

sussie säger: Varför har du skrivit en skräckroman?

Johanne Hildebrandt säger: För att hela vårt samhälle bygger på ondska. Alla rädda för något, från att inte duga, inte vara tillräckligt snygg eller misslyckas i karriären. Att skriva om ondska är ett sätt att bearbeta den plus att det är en rejäl adrenalinkick att skriva och läsa en skräckbok.

per säger: Vad har du för relation till samisk kultur?

Johanne Hildebrandt säger: När jag var vuxen fick jag reda på att min farmor var same så att skriva boken var ett sätt att få veta mer om min bakgrund. Det sätt samerna har blivit behandlade på är vidrigt! Min farfar var tattare vilket också var en föraktad folkgrupp hemma i Västerbotten, så det är kanske inte så konstigt att Fördömd är en skräckbok.

Hellgirl säger: Kommer det fler böcker i Sagan om Valhalla? de tre böckerna som kommit ut är nog tre av mina mest lästa böcker i bokhyllan hemma.

Johanne Hildebrandt säger: Nej...jag har lämnat bronsåldern men det finns ledtrådar till Valhallaböckerna i den nya boken så om du gillar trilogin kommer du att känna dig hemma i Fördömd.

Freddie säger: Varför skriver du bara om kvinnor som huvudpersoner? Är det en medveten linje, eller har det bara blivit så?

Johanne Hildebrandt säger: Nej, det är inte medvetet men i Valhalla böckerna finns ju Tor som huvudperson och i nya boken finns Johan, en av de vettigaste i hela boken.

Ba01:an säger: Hej Johanne, Har du någon reportagebok typ blackout på gång ?

Johanne Hildebrandt säger: Hallå Ba01. Faktiskt så ska Blackout ges ut på pocket igen så jag ska åka ned till Balkan väldigt snart för att spåra upp alla i boken och sedan skriva ett nytt kapitel så att boken blir uppdaterad. Det ska bli superhäftigt att träffa alla igen och se vad som har hänt i regionen.

Johanna säger: Hej Johanne, jag har läst dina böcker om freja, idun och saga. Jag tycker att de är fantastiska, så häftigt med en kvinnlig vinkel. Hur fick du idén till dem?

Johanne Hildebrandt säger: Efter att ha arbetat som krigsreporter var jag så deprimerad över hur världen såg ut så jag var tvungen att skapa en alternativ verklighet. Att använda våra forntida myter var självklart. Freja är dessutom så extremt häftig förebild som inte motsvaras i vår nutid.

kyr säger: Hej Johanne! Hur länge har du skrivit? Hur kom det sig att du blev författare?

Johanne Hildebrandt säger: Jag har arbetat som reporter i femton år så det var då jag började skriva. Det var nog behovet att skriva längre och mer ingående som gjorde att jag blev författare.

lena säger: Är det en fördel eller nackdel att vara kvinna när man rapporterar från krig?

Johanne Hildebrandt säger: Jag tycker att det är en fördel. I muslimska länder har jag tillgång till både kvinnor och män, det har inte manliga kollegor. Jag behöver inte heller upprätthålla några machomyter utan kan koncentrera mig på att göra ett bra jobb, desssutom är människor väldigt villiga att tala med en.

Habib El-Hurik säger: Hej! Vilken är din favoritförfattare?

Johanne Hildebrandt säger: Oj, svår fråga....jag har så många. Illiaden förändrade mitt liv, Karin Alvtegens Skam sträckläste jag, Åsa Nilsonnes är kanonbra....jag kan inte bestämma mig!!

tusse säger: Hej!Vad ska din nästa bok handla om?

Johanne Hildebrandt säger: Det vågar jag inte berätta för då är det kanske någon som snor idén, ha ha. Men den kommer beröra verkligheten, så mycket kan jag säga. Och jag har samlat material till den under flera år...

Johanna säger: Hej, vad är det viktigaste man ska tänka om man är intresserad av att bli författare?

Johanne Hildebrandt säger: Att inse att det är ett hårt arbete som kräver massor av envishet och beslutsamhet. Det finns ingen mystik, ingen glamour bara blod, svett och tårar....och ibland lite lycka med.

? säger: Tror du själv på att det finns övernaturliga krafter?

Johanne Hildebrandt säger: Jag hoppas verkligen det! Världen vore enormt tråkig om allt gick att förklara. Fast mycket är oklart, varför blir man kär till exempel? Det dominerar hela ens existens, ändå vet ingen hur det uppstår. Spooky....

Filip säger: Läst du mycket böcker som ung?

Johanne Hildebrandt säger: Ja, jättemycket. Jag var så nördig att jag läste Illiaden som tolvåring. Att läsa mycket är viktigt, både för att utveckla fantasin och språket.

Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Johanne Hildebrandt. Tack Johanne och alla som chattat!

Jonas säger: Hur känns det att kunna skriva och nå ut till så många?

Johanne Hildebrandt säger: Det är ett privilegium och jag är både glad och tacksam över att jag har så häftiga, coola läsare!!!