ÅSIKT

Slutar skriva böcker

Johanne Hildebrandt: Nu ska jag bli reporter från helvetet

KULTUR

GÖTEBORG

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Aftonbladets Johanne Hildebrandt har skrivit sin sista roman.

Från och med nu blir det journalistik för hela slanten.

– Jag är rik. Jag kan göra vad jag vill. Jag ska bli en reporter från helvetet, säger hon.

Foto: Roger Lundsten
Succéförfattare Johanne Hildebrandts böcker har sålt i hela 600000 exemplar. Nu slutar hon med romanskrivandet och satsar på journalistiken i stället.

Johanne Hildebrandts böcker har sålt i otroliga 600000 exemplar. Och med den senaste och sista, skräckskildringen "Fördömd", kommer siffran att stiga ännu mer.

Hon har tjänat sanslöst mycket pengar.

– Jag orkar inte med flera romaner. Tänk dig själv hur det känns att sitta instängd i nio månader med dina egna demoner.

– Jag umgås hellre med verkliga människor.

Kär i journalistiken igen

Beslutet att sluta som romanförfattare växte fram i somras, sedan hon skrivit om Bobby-rättegången och gjort sina uppmärksammade reportage i Irak tillsammans med Aftonbladets fotograf Mattias Carlsson.

– Jag blev jättekär i journalistiken igen.

Johanne kommer att fortsätta att skriva kolumner för Aftonbladet, och framför allt vill hon göra långa, krävande reportage. Inte minst från världens krigszoner.

Har bevakat flera krig

Johanne Hildebrandt reste till Balkankriget 1991. Hon har bevakat krig i Somalia, Sudan, Afghanistan och Irak. Hon har upplevt sju krig på kusligt nära håll.

Är du aldrig rädd?

– Jo, innan jag reser, när jag skriver mitt testamente och planerar min begravning.

Vad tycker din son Christian, 11, om ditt jobb?

– Han är van vid att mamma och pappa (fotografen Jörgen Hildebrandt) alltid åker till konstiga ställen. För honom är det normalt.

succéförfattare Johanne Hildebrandts böcker har sålt i hela 600000 exemplar. Nu slutar hon med romanskrivandet och satsar på journalistiken istället.

Johannes böcker

Läs mer:

Svante Lidén