ÅSIKT

"Kvinnor kommer bara in om de är lagoma"

Lotta Gröning chattade från Bokmässan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Moderator säger: Välkomna! Nu börjar chatten från Bokmässan med Lotta Gröning.

Johanna säger: Hej Lotta? Varför tror du att borgarna vann valet?

Lotta Gröning säger: Tyvärr utstrålade Fredrik Reinfeldt mer framtid än Persson. Dessutom var Reinfeldt mer alert till exempel mailade han till alla första gångsväljare.

simon säger: Hej! Jag tycker du har så vettiga åsikter. Varför satsar du inte på att bli politiker?

Lotta Gröning säger: Jag passar inte i kollektiv där de kräver lojalitet. Som partipoliker får du inte vara för drivande. Det tycker jag är jobbigt. Jag vill ha frihet och inte bara regler för hur man ska uppträda

svenka säger: Hej Lotta ,jag har följt dig lite grann å måste fråga dig om du egentligen är positiv till nånting alls inom politiken ,allt är åt skogen enligt dig ,trodde du tillhörde vänster sidan av politiken men nu tror jag inte det kan finnas nån sida alls som passar dig ,nu till frågan ,jag är lite rädd nu att alliansen blir mer USA vänlig än den förra regeringen och det skulle isf innebära att vi får terrorister hit också för alla vet ju att det är USA som är skulden till eländet även om ingen av bidragstagarna (politikerna)törs medge det förutom Lars Ohly.

Tack för ordet.

Lotta Gröning säger: Även den socialdemokratiska regeringen har varit USA-vänlig. Jag tror inte det blir så stora skillnader i utrikespolitiken. Glöm inte heller att vi är medlemmar i en klubb EU där alla förväntas ha samma linje.

xet säger: Varför en bok om Alva Myrdal?

Lotta Gröning säger: Hon är en mycket spännande männsika. Först undrade jag vem hon egenligen var eftersom hon är utpekad som Sveriges värsta mamma. Hon var också någon form av grand old lady i politiken så jag var nyfiken på henne.

tessan säger: Hej! Varför är sossarna rädda för starka kvinnor? Och finns inte problemet i alla partier?

Lotta Gröning säger: Hej! Visst problemet finns i alla partier. Rädslan handlar givetvis om makt. Vi har män på alla nyckelposter som omger sig med andra män på alla nyckelposter och kvinnor kommer in bara om de är lagoma och gör som de säger.

Nils säger: Tycker du Sverige är jämställt?

Lotta Gröning säger: Nej det tycker jag absolut inte. Men ändå mer jämställt än många andra länder. Men det säger egentligen ingenting.

Hampe säger: Hej Lotta! Vad bör man tänka på när man börjar och skriva en bok?

Lotta Gröning säger: Att du har ett budskap eller en bra historia som du vill berätta om eller driva. Det är underbart roligt att skriva en bok. Gör det!

Diana Chavlah säger: Aftonbladet är tänkt att fungera som en socialdemokratisk tidning, men ändå tycker jag att ni gått mer åt "höger", framför allt på debattsidan, medan ledarna fortfarande är "röd". Samtidigt är de flesta tidningarna i Sverige "blå". Vad anser du om det?

Lotta Gröning säger: Det enda som är socialdemokratiskt på Aftonbladet är ledarsidan. Övriga redaktioner har inte partipolitisk färg

Fredde säger: Är du feminist

Lotta Gröning säger: Både ja och nej. Jag tillhör inte dem som blev feminist när alla andra blev det. Använder ogärna begreppet faktiskt

susanne säger: Känner du igen dig i Alva Myrdal?

Lotta Gröning säger: Ja, jag känner igen mig. Både som heltidsarbetande mamma och även utifrån mina erfarenheter i partiet. Dessutom älskade Alva kläder och det gör jag också. Fåfänga med andra ord.

arturo bandini säger: Är Maud Olofsson en symbol för jämställdhet? Jag tycker hon känns direktörsmässigt grabbigt bufflig. Behöver det nödvändigtvis vara så?

Lotta Gröning säger: Jag tycker inte Maud är en symbol för jämställdhet på annat sätt än att hon är en kvinnlig partiledare.

Timbrooo säger: Har du pratat med Jan Myrdal om boken?

Lotta Gröning säger: Ja, jag har gjort en intervju med Jan och hans fru Gun

susanne säger: Tror du på individuell föräldraförsäkring? Jag tror det är jätteviktigt för jämställdhet!

Lotta Gröning säger: Jag tror mer på sex timmars arbetsdag. Ska vi orka allt hushållsarbete, karriär och barn behöver vi kortare arbetstid. Dessutom tror jag arbetsgivarna tjänar på det. Vi jobbar mer effektivt.

rödtott säger: vem tycker du ska efterträda göran persson??

Lotta Gröning säger: Jag hoppas någon utanför den interna partistyrelsekretsen. Alla är skyldiga till valnederlaget och småpåvar måste bort. Det är dags för nytt folk och en politik som bygger på människors vardag

Robert säger: Är avdrag för hushållsnära tjänster något som främjar jämnställdheten tror du?

Lotta Gröning säger: Inte avdraget men att mammor som jobbar heltid (oavsett inkomst) behöver hjälp hemma är helt uppenbart.

Johanna säger: Vilken är den viktigaste frågan för s att driva nu i opposition?

Lotta Gröning säger: Det är många frågor. Klasskillnaderna är värst med nyfattigdomen och utanförskapet. Dessutom måste partiet börja ge människor framtidstro, inte bara slå vakt och bevara de maktstrukturer de en gång byggt upp

Juno säger: Varför misslyckades fi så kapitalt? Borde inte Sverige vara redo för ett feministiskt parti?

Lotta Gröning säger: Ja det borde Sverige, men FI gjorde bort sig redan i starten. De blev för extrema och bråkade för mycket. Dålig strategi helt enkelt.

Lost säger: Hej Lotta! Saknar du inte Norrbotten?

Lotta Gröning säger: Jooooooooooooooooo

Nenne säger: Vilken bok i historien önskar du att du hade skrivit? såväl politisk som skönlitterär.

Lotta Gröning säger: Förmodligen Karl marx böcker förutsatt att jag levde nu och fick förklara vad jag menade och dessutom kunde anpassa teorierna till vårt kunskapssamhälle

Anna säger: Vad är det för fel på feministbegreppet, varför vill du inte använda det?

Lotta Gröning säger: feminismen blev populistisk. Det är bara ord eller detta djuplodande genustänkande. Det är inte jag

Moderator säger: Då tar vi sista frågan till Lotta Gröning. Tack Lotta och alla som chattat!

Timbrooo säger: Finns det någon i Sverige nuförtiden som kan jämföras med paret Myrdal?

Lotta Gröning säger: Inte vad jag kommer på direkt. Finns det några framgångsrika par överhuvudtaget? Är det inte så att någon alltid måste stå tillbaka. Filippa och Fredrik Reinfeldt är ett känt par men inga så omtumlande nytänkare

Lotta Gröning säger: Tusen tack och det var en del tuffa frågor