Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En kall vind blåser genom sidorna

    Fyra tolvåriga pojkar badar vid en brygga,"hoppa"rå jävla chicken".

En påse Gott och blandat som tar slut direkt, makaroner med ketchup och majonnäs, dataspel till klockan fyra på morgonen. Ingen har en tanke på framtiden.

I sin debutroman Nya Aros (Ruin) låter Nils Håkanson 80-talets sommarlovspojkar växa upp. Han ser på dem lite från ovan, med en hjalmarsöderbergssorgsen distans. Ett ungt par som varit på musikfestival inser på en busshållplats att kärleken är borta. Någons pappa tar livet av sig, studenten Micke räknar timmarna och kronorna tills han kan sluta som personlig assistent. Krille med Metaldrömmarna, diskare på en pub vid 32, förödmjukas av kocken, exsambon Lina, genusvetare, försvann till Berkeley, på stipendium. Barndomsvännerna försöker återförenas på en hatmatch i norrettan, romanens omslag har faktiskt hemmalagets förlorarfärger, svart och blått.

En kall vind blåser genom sidorna, verkligheten, där inga hejaramsor hjälper. Nils Håkanson är redan språkligt driven och kan skapa sammansatta scener med repliker som ekar ut mot ett likgiltigt universum.

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet