Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Barock operapytt

Anna Jobrant Dalnäs och Tobias Nilsson i   Anna Jobrant Dalnäs och Tobias Nilsson i "Jakt". Foto: DANIEL GRIZELJ

   Den mycket fria operagruppen Utomjordiska har funnits sedan 1985 under olika beteckningar. De senaste tre åren har de inte hörts av men är nu tillbaka igen och det åter inom det område där de länge idkat pionjärverksamhet i Sverige, fransk barockopera.

Verk av Marc-Antoine Charpentier har de tidigare framfört flera gånger, och nu har man grävt fram kortoperan Actéon. Den mixas här ihop med en så kallad masque av den obekante engelske 1600-talstonsättaren John Blow, Venus & Adonis. Masque var en populär genre i dåtidens England och betyder ungefär pyttipanna. Allt kan få plats i en masque, balett, maskerad, talteater, opera, pantomim eller vad som helst, som kunde tänkas underhålla de rika. Det är förstås helt i sin ordning att hantera ett sådant maskspel litet efter behov, och här tjänar det utmärkt till att rama in Charpentiers litet seriösare stycke. Skarvarna hörs men stör inte.

Litet mer stör det att man blandar samman Adonis och Aktaion (på franska Actéon), som är två skilda mytgestalter, även om de båda råkar illa ut just när de är ute på jakt.

Per Buhre, som står för regin och dessutom sjunger Cupidos roll, har inte riktigt kunnat bestämma sig för hur det dubblerade dramat ska angripas. De åtta utsökt spelande barockmusikerna är utspökade som änglar med peruker och målade ansikten och ser ut som deltagare i ett andra klassens studentspex. Även andra inslag är slapstickartade men blandas med djupt allvarliga inslag. Sådana häftiga växlingar är visserligen närmast kutym inom barockoperaregin ute i stora operavärlden, men det kräver ett väl genomtänkt grundkoncept som ledstjärna. Det saknar jag här, infallen hänger inte samman.

Det gör däremot det musikaliska - Andreas Edlund har ansvaret - och det sjungs utmärkt av idel mycket ljusa och höga röster både på herr- och damsidan. Man längtar efter åtminstone en alt och en bas som kontrast.

Lennart Bromander
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet