Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tack för det, Reinfeldt

Nu får moderatväljarna den kulturpolitik de röstade på

    Utnämningen av journalisten Lena Adelsohn Liljeroth till kulturminister mottogs med viss optimism i går.

Dala-Demokratens chefredaktör, Göran Greider, konstaterar enligt TT att hon är en försiktig kvinna och att hon nog inte väcker lika starka känslor i kulturvärlden som Cecilia Stegö Chilò gjorde.

– Hon är ingen konfrontationsmänniska som till varje pris ska driva igenom en ideologi. Och hon har definitivt betalat tv-licensen. Nu blir det väl att reparera moderaternas anseende som sjönk väldigt snabbt i kulturvärlden.

Hennes meritlista tyder på att hon kan ha den förmågan. Adelsohn Liljeroth är ledamot i kulturutskottet och styrelseledamot i Dramatiska institutet, Svenska institutet samt ledamot i Nordiska museets nämnd.

 

   Moderatväljarna får nu den kulturpolitik som de röstade för – en mer klassisk kulturkonservativ med stora marknadsinslag. Nya, men försiktigare, angrepp på public service, i form av sammanslagningar av SVT och SR med fokus på smalare program för eliten och skräp åt folket. Dramaten, Operan och andra historiskt tunga institutioner kommer nu att tryggas – hotade blir i stället folkbildningen och det fria kulturlivet.

Lena Adelsohn Liljeroth kommer till leda att tala om ”kultur som lokaliseringsfaktor”, sponsring och ”kulturfestivaler som sätter småorter på kartan, utvecklar besöksnäringen och lockar spetskompetens till glesbygden”.

Adelsohn Liljeroth och den moderata kulturpolitiken är skapt för den som föddes bildad – men inget för oss som kräver delaktighet, kritiskt tänkande och yttrandefrihet för alla.

Pelle Andersson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet