ÅSIKT

Weiss flydde hit

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ Peter Weiss föddes 8 november 1916 i Nowawes nära Berlin. Eftersom fadern var jude blev familjen tvungen att fly. De bodde i England och Tjeckoslovakien innan de kom till Sverige 1939. Här blev Weiss kvar till sin död i Stockholm 1982.

Han är mest känd som författaren till romantrilogin Motståndets estetik och pjäsen Mordet på Marat (eller som den egentligen heter: Jean Paul Marat förföljd och mördad såsom det framställs av patienterna på hospitalet Charenton under ledning av Herr de Sade), men han skapade också ett antal andra böcker, pjäser, filmer och målningar.

Med anledning av att han i år skulle ha fyllt nittio ger Bonniers nu ut Motståndets estetik på nytt, vilket är en gåva till den litteraturintresserade.

Boken är inte bara en klassiker, den har också i det närmaste varit omöjlig att få tag i.

■ ■Weiss är en experimentell och nyskapande författare och filmare, därför är det lättare att närma sig honom via hans konst. Målningarna visar med tydlighet den mångfald som i text eller film blir oöverskådlig och ibland dunkel.

Den radikala socialisten Peter Weiss var en konstnär som trots sin bakgrund uppfattade sig som proletär och därför ville förändra både världen och konsten. Så här sade han om Motståndets estetik:

"På grund av mina erfarenheter utvidgade jag redan tidigt begreppet proletariat. Det bestod i att man var utan egentligt hem, i ständigt osäkra levnadsomständigheter, i ett ekonomiskt nödläge, i eländiga bostadsförhållanden, i emigrantens utanförskap, i det att man inte var önskad i något land, allt detta är saker som gör att man var utesluten från det kulturella utbudet."

Pelle Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM