ÅSIKT

al-Jazira utmanar CNN och Fox

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Efter många förseningar är det dags i morgon. Då lanseras al-Jazira International, den omtalade arabiska nyhetskanalen får en engelskspråkig systerkanal. Redaktionen har sitt huvudsäte i London, och en rad namnkunniga reportrar och nyhetsankare har rekryterats från de brittiska tv-bolagen.

En av dem är sir David Frost som enligt envisa rykten ska intervjua Tony Blair den 17 november i sin pratshow. Det vore extra spektakulärt med tanke på den debatt som följt efter att ett memo läckts från parlamentet. Läckan, David Keogh, har åtalats och medierna varnats för att publicera några uppgifter då memot innehåller statshemligheter. Memot handlar om att premiärminister Tony Blair 2004 ska ha avrått president Bush från att bomba al-Jaziras kontor.

■ ■al-Jaziras redaktion i Afghanistan bombades 2001. Ett par år senare dödades en journalist när amerikanska trupper besköt tv-kanalens kontor i Irak med missiler. Båda gångerna har amerikanerna hävdat att angreppen var ett misstag.

al-Jazira på engelska ses av många som ett stort steg. Kanalens mål är att leverera nya vinklar och bredda perspektivet på internationella nyheter. Med sina 60 redaktioner runtom i världen vill den bli ett alternativ till de stora väst tv-kanalerna CNN, BBC och Fox.

al-Jazira ägs och finansieras av emiren i Qatar. Kanalen fick sitt stora internationella genombrott under kriget i Afghanistan. Det är till al-Jazira som banden med Usama bin Ladins videoinspelningar skickats.

Lanseringen av al-Jazira International har föregåtts av rykten om spänningar mellan den internationella och den arabiska redaktionen. Konflikterna ska enligt The Independent handla om inriktning, men David Frost säger att han garanterats redaktionellt oberoende. Den 15 november kan alla själva bedöma hur väl kanalen klarar sig. Men då krävs ett kanalpaket från Comhem eller en Canal Digital-parabol.

Ira Mallik ([email protected])