ÅSIKT

På jakt efter orgasmen - och livet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
John Cameron Mitchells "Shortbus" - sex som revolt, nöje och politisk handling.

■ ■Vi åker genom New York, vi hetsas genom stan och genom flera samtidiga sexscener, närmare och närmare ett klimax - gemensamt men avskilt, ensamt och melodramatiskt.

John Cameron Mitchells Shortbus, som i dag inviger Stockholm filmfestivals tävlingssektion (och går upp på biograferna den 24 november, distribuerad av Triangelfilm), är så mycket New York att det förvånar att filmreferenserna ändå pekar på - Paris. Både Jean-Pierre Jeunets gamla klassiker Delikatessen och Baz Luhrmanns Moulin Rouge! (visserligen amerikansk men med nostalgin riktad mot den Gamla världen) dyker upp i skallen.

■ ■Och visst är det också en av de mest livsbejakande filmer som visats på länge, en orgie (bokstavligen!) i jakten på mening, på personlig men även politisk nivå. Klubben Shortbus - en kortare skolbuss, en specialbuss för "de missanpassade och begåvade" - är geografiskt centrum för huvudpersonernas sökande efter Orgasmen med stort O, efter kontrollen över det egna livet. Eller efter livet, bara. Individualismen är lurig i Shortbus - den är i centrum eftersom alla människor i princip är ensamma. Men de agerar tillsammans, knyter kontakter, söker skyddslöst efter det där andra

■ ■Att film i sig är på låtsas, om det blir man påmind bland annat av de vildsinta kameraåkningarna som interfolierar handlingen, över och i en modell av New York.

I hög fart susar vi förbi Ground Zero, broarna till Brooklyn, Central Park med sin lilla damm. Det stora elavbrott som blir både en verklighetsförankring och en vision av orgasmens kraft sätter punkt för filmen. Vi är då långt bortom republikanernas konservativt kristna och moraliserande retorik. Sex som revolt, nöje och politisk handling - Sex, Love and Understanding. Freden kommer på köpet.

Ulrika Stahre