Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Med lammbogen ner i djupet

Teckning: JOAKIM PIRINEN
Teckning: JOAKIM PIRINEN

   De både stillsamma och sparsmakade förlagen Pequod Press och Rámus kastar sig nu in i den lukrativa genren kokböcker.

Att det redan årligen utkommer vid pass fem hundra kokböcker till den redan proppmätta svenska kokboksmarknaden bekymrar förlagsredaktörerna föga. Men så är det också fråga om två verkligt rara läckerbitar inom den gastronomiska litteraturen, för säkerhets skull monterade till en enda volym: Georges Perecs 81 lättlagade recept för nybörjare och Harry Mathews Lantlig kokkonst från centrala Frankrike: rostad urbenad rullad fylld lammbog (farce double).

 

   Perecs receptsamling är knäpp på Perecs vis. Vid närmare översyn tillredes samtliga recept utifrån tre råvaror: kanin, kalvbräss och sjötunga. Samtliga kaniner smörjes in med stark senap, varvid både sjötungorna och kalvbrässen alltid skall puttra tillsammans med fläskskivor, skivade morötter, färska tomater och färsk lök.

Som en räddare i nöden inträder Magnus Hedlund, texternas översättare med ett "mellanord" där han förklarar vad den ytterst perifera köksskolan OuLiPo, en parisisk junta bestående av författare av potentiell litteratur, sysslade med, samt att han sätter in hela köksverksamheten i en kontext hemmahörande hos patafysikerna med Alfred Jarry i spetsen.

   Denna vägledning kan behövas när man tar sig an Harry Mathews farce double, en resa ner i den franska kokkonstens djupaste djup.

Men om man betänker det franske ordet farce dubbelbetydelse av färs och fars blir det enklare.

Rostad urbenad rullad fylld lammbog är något av de mest djävulsk tillkrånglade recept jag någonsin läst, och mindre djävligt blir det inte av att fyllningen utgörs av fisk (!).

Det kanske inte är oöverstigligt svårt att tillreda nämnda rätt, men det tar tid. En fem, sex dar får man räkna med. Det går inte att fuska här. Eller som den barske Mathews skriver apropå hanteringen av fisken: "Om ni använder fisk med torrt kött så kom ihåg att beställa fett från oxnjure hos slaktaren för att berika fisksmeten. (Var noga med att mala den separat.)"

Vilket vin som är lämpligast att inmundiga tillsammans med denna besynnerliga maträtt framgår tyvärr inte.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet