ÅSIKT

Svar direkt:

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ Matthias Küntzels bok om Kosovokriget har jag haft i min bokhylla sedan den kom ut för sex år sedan och det var den som från början väckte min skepsis mot författaren. Jag har verkligen inget emot en kritisk granskning av den roll som Nato, Tyskland och ”de imperialistiska krafterna” (Küntzels uttryck) spelat i denna konflikt men just den boken är fylld av konspirationsteorier om ”den albanska lobbyn” och påståenden om den albanska gerillans nazistiska arv. Kampen mellan två aggressiva nationalismer målas där enbart i svart och vitt.

Sedan dess har Küntzel svängt åtskilliga grader politiskt men ändå fortsatt i den svartvita och konspirationsteoretiska branschen. Nu är det islamismen som är ”vår tids nazism”, för att citera rubriken på intervjun i Neo. Poängen i det jag skrev var följande: låt oss diskutera islamismens problem men knappast med Matthias Küntzel som i sin manikéiska världsbild inte ens gör skillnad mellan legitimt självförsvar och medveten statsterrorism. Inte heller vill han förstå det som allt fler sansade bedömare uttrycker: islamismens framgång just nu är nära knuten till den inflammerade Palestinakonflikten. Läs hans cyniska inlägg i Der Spiegel den 23 juli i år. Där ställde han sig totalt bakom förstörelsen av Libanons infrastruktur och påstod dessutom att den israeliska regeringen gjort allt för att minimera de civila dödsoffren.

■ ■Det sista stycket i svaret ovan visar att han inte heller förstår ironi. Insinuationerna om antisemitism är dessutom den argumentlöses sista utväg i en diskussion om Mellanöstern. Küntzel platsar kanske som ideolog i en alltmer smalspårig tidskrift som Neo men knappast i en seriös debatt om ett komplicerat internationellt problem.

Torsten Kälvemark ([email protected])