Aftonbladet
Dagens namn: Matteus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Bra att vi fick se det

    Hängningen av Saddam Hussein har med rätta väckt avsky. Samtidigt är det beklämmande att se det spaltutrymme Saddam får i svenska medier jämfört med till exempel The Lancets rapport om cirka 600 000 döda irakier efter USA:s invasion.

Och ändå är det helt logiskt; USA styr ju mediadramaturgin. Dessutom har avrättningar av höga män och potentater i alla tider ansetts viktigare att skildra än vanliga männi­skors lidande. Därför är det självklart att vrida och vända på just den här händelsen. Men likgiltigheten inför alla andra döda irakier riskerar att göra Saddam till den martyr han inte förtjänar att vara.

 

    Det har ifrågasatts om bilderna alls borde ha visats – eller ens borde ha tagits. Men just för att vidrigheterna både dokumenterats och kablats ut, blev den så kal­lade civiliserade världens barbari tydligt. Den som inte vill veta exakt hur det gick till när Saddam dog, kanske egentligen bara önskar värja sig från sitt eget ansvar att reagera.

 

    Den skakiga mobiltelefonfilmen är uppfordrande. Den kräver av den allmänna demokratiska humanisten att ta ställning. Inte bara mot dödsstraffet, utan mot kolonialkrig och ockupation.

Åsa Linderborg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet