Aftonbladet
Dagens namn: Elise, Lisa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En förlorad (opera)värld

Heidi Grant Murphy som Sophie och Anke Vondung som Octavian i ”Rosenkavaljeren” på Bastilleoperan.   Heidi Grant Murphy som Sophie och Anke Vondung som Octavian i ”Rosenkavaljeren” på Bastilleoperan.

    Just detaljerna präglar nypremiären på Herbert Wernickes uppsättning av Rosenkavaljeren på Bastilleoperan i Paris. Wernicke, som omkom i en olycka för några år sedan, hyllas denna säsong; nyligen gav man hans iscensättning av Berlioz Trojanerna. Wernicke gjorde en rad mycket omtalade tolkningar av verk från Monteverdi till 1900-talsopera, och Rosenkavaljeren visar det slags avklarnade tydlighet som jag även funnit i andra av hans uppsättningar.

Spelet mellan en förlorad, kollektiv värld och en ny, narcissistisk, där sceniska detaljer accentuerar tolkningen, sker med lätt hand utan att blandningen mellan verktrogna och hypermoderna element sticker i ögonen. Solister som Angela Denoke, Franz Hawlata eller Daniela Sindram lämnar ingen besviken, heller inte Philippe Jordans ledning av orkestern. Wernickes förtidiga död berövade operavärlden en betydande uttolkare.

Claes Wahlin

Opera

ROSENKAVALJEREN

av Richard Strauss

Regi och scenografi: Herbert Wernicke

I rollerna: Angela Denoke, Franz Hawlata, Olaf Bär, Daniela Sindram, Heidi Grant Murphy, m fl

Dirigent: Philippe Jordan

Parisoperans Orkester

Scen: Bastilleoperan, Paris

Speltid: 4 tim 10 min

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet