Aftonbladet
Dagens namn: Matteus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hantverksexplosion

    Inför Sarah Szes minivärldar, hennes explosion av tålmodigt hantverk och balanserade material, står man stum och ordfri. Det är inte att verket inte låter sig beskrivas, det är att det är så delikat men utan manér, pretentiöst i god bemärkelse.

På olika platser i konsthallen har små stationer vuxit fram, förbundna med olika material – garn, mossbevuxna stenar. Rörelsen i rummet bestäms av dessa länkar men också av nyfikenheten: vad finns där framme? Lampor lyser, källaren blottas, vatten porlar och här och där något som verkar kvarglömt. Något från vardagen, en sopborste, ett arbetsplagg.

 

    Materialen är både hämtade från kontoret, från laboratoriet, från naturen. En jättelik byggsats som inte är hopplockad utan nästan utsprängd. Processen betonas men också antydningarna om det byggda. Tandpetare har klistrats till stora strukturer, papper vikts till små skelett. En strid tycks pågå mellan kontroll, kreativitet och passivitet. Det ekar av estetisk förfining, av aggressivitet, civilisationskritik och livsglädje.

Ulrika Stahre
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet