Aftonbladet
Dagens namn: Gerhard, Gert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vem ska döma Wallenbergs?

GREGOR NOWINSKI replikerar

    I ett inlägg i Aftonbladet 4 januari 2007 kritiseras jag av Maj Wechselmann för att kamouflera obehagliga fakta i SVT:s serie om Wallenbergfamiljen. Jag vill kortfattat kommentera några av hennes påståenden.

Tyska IG Farben var en kartell bildad av alla de stora kemiföretagen i Tyskland vilka sedan länge var stora leverantörer till svenskt jordbruk, svensk industri och svensk sjukvård och är det än i dag. Skammen över att ha handlat med tysk kemisk industri bör först och främst drabba den dåtida svenska regeringen, och i andra hand regeringens handelsförhandlare Jacob Wallenberg. Dessa affärer, rätt eller fel, måste alltid ses i ljuset av att Sverige var kringränt och att praktiskt taget all utrikeshandel gick över Tyskland.

SKF var inte ett Wallenbergföretag, utan Investor ägde 3,5 procent av aktierna. Vidare var ordföranden inte Jacob Wallenberg utan grundaren Sven Wingquist fram till dennes död 1953.

 

    Nationalsocialismen förföljelse av judar hade inget stöd i svenska finanskretsar. Däremot fortsatte svenska företagsledare att göra dessa affärer i sina strävanden att rädda ekonomiska intressen. Idag gör våra företag affärer i diktaturer som Kina, Kuba och Burma där mänskliga rättigheter kränks – framtiden får utvisa om detta kommer att ses som skamlig, oetisk profitering, eller om denna handel blir vägen till öppnare och mer demokratiska samhällen.

 

n?n?Vad gäller holländska och andra judars tillgångar stals dessa av den nationalsocialistiska staten. Allt köp av nazistiska tillgångar kan därför anses ha inneburit en direkt eller indirekt handel med det som tillhörde bestulna judar. Jag har försökt skildra konflikten mellan moral och affärer i seriens första avsnitt. Den tyske historikern Joachim Scholtyseck som intervjuas i dokumentärens första avsnitt beskriver dilemmat: ”…at that time… you always had to deal a little with a devil”.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet