Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

… vem ska säga sanningen?

MAJ WECHSELMANN svarar direkt

    Nej, Nowinski! Enskilda Banken inte bara handlade med tyska IG Farben under kriget. Enskilda Banken tjänade pengar på att vara bulvan och köpa upp IG Farbens dotterbolag i USA för att hindra att bolagen konfiskerades av amerikanska staten.

IG Farben var inget ”normalt” kemimonopol. IG Farben begick de grövsta krigsförbrytelser. IG Farbens direktörer dömdes för detta 1951. Inte ett ord om IG Farben i tv-serien – kanske av goda skäl.

Nowinski, det är märkligt att du efter fyra års research och inspelning fortfarande inte vet skillnaden mellan A- och B-aktier. Med Jacob Wallenberg som styrelseordförande för Investor betydde 3,5 procent av A-aktierna i SKF röstmajoritet. Jacob satt i styrelsen för SKF och bestämde i realiteten. SKF struntade i avtalen mellan svenska regeringen och de allierade om att sluta sälja kullager till Tyskland. SKF smugglade kullager till Tyskland och sålde kullagerstål och kullagermaskiner så sent som 1945 – en av de viktigaste förutsättningarna för att den tyska krigsindustrin skulle kunna fortsätta produktionen.

 

    Nowinski har inte ett ord att säga om den tyske riksbankschefen Hjalmar Schachts smutsiga affärer med Jacob Wallenberg. Beslagtaget judiskt guld forslades till Schweiz och omvandlades till schweiziska värdepapper av Enskilda Banken, vilket väckte sensation i Dagens Nyheter och Sveriges Radio 1998.

Pieter Wallenberg berättar om sig själv att han, som den försmådde sonen, arbetade sig upp från noll … Under Pieter Wallenbergs år på Asea i Sydafrika tjänade företaget miljarder på gruvor där svarta gruvarbetare arbetade under slavliknande förhållanden under apartheid. ”Det är svårt att veta skillnaden på rätt och fel”, säger Pieter i tv-serien.

 

    Hade du vetat bättre, Nowinski, då hade det inte blivit någon vacker Forsytesaga om Wallenbergarna i tv. Fakta är för komprometterande.

SENASTE NYTT
Om Aftonbladet