Aftonbladet
Dagens namn: Matteus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

… och vi som älskade Carl Bildt

    De trodde att vi var snälla.

Sådär vanligt snälla och hygglo, som man brukar säga. Kanske var det rentav någon som tänkte sig kärlek.

Att vi journalister skulle älska Carl Bildt, ja inte bara Bildt utan Reinfeldt, Hägglund, Leijonborg, Stegö Chilò och Borelius. Under några heta, flämtande minuter fylldes deras hjärtan av något som liknade åtrå.

Medierna är på vår sida, tänkte de. Medierna älskar oss.

Kanske var det därför som de lika storslaget som i myten om Marie Antoinette snackade om bakelser till folket när folket började klaga över nedskärningar i a-kassan. Allt var som på bio.

Och lika drömskt.

Men journalister älskar inte. Journalister skriver löpsedlar och löpsedlar kan inte älska.

Däremot tycker journalister om otrohet. Att försätta någon i säkerhet för att sedan jaga fram sanning. Det var nog det som blev missuppfattningen.

 

    De borgerliga politikerna trodde verkligen på kärleken.

De fattade inte förrän det var för sent. Att journalisterna blivit trötta på sossarna. Att alla gamla ansikten kändes som ett alldeles för långt äktenskap. Man var trött på skandaler som på några undantag när aldrig blev några riktiga skandaler. Man tyckte att de var färdigavslöjade.

Trist, inte sant?

Det var därför som journalisterna gynnade de borgerliga i valrörelsen. Man ville ha nya politiker att avslöja. Oskulder. Och åter uppleva den där glimten av panik i politikernas ögon när de plötsligt fattade att de tagits på bar gärning.

Visst är världen en ruggig plats att leva på.

 

    Borgarna stormade in i regeringskansliet och det tog ju bara några dagar så var mediemaskinerna igång med färska avslöjanden om tv-avgifter, svarta barnflickor och datorspioner. Medierna äter sina barn. Eller som en gammal, politisk reporter formulerade saken efter ett möte med Deep throat: Det var inte kärlek han visade dig i parken.

 

    Carl Bildt blev den siste som trodde på mediernas kärlek.

Han trodde att vi var de där vanliga, hygglo typerna, vanligt folk som han i extrema fall möter på gatan eller i affärer. Såna där människor som tror på hans ord.

Att det var jättejobbigt att sitta på alla styrelsemöten i oljebolagen. Att kaffet smakade beskt och att dammsugarna som dom bjöd på var kletiga. Att han var värd varenda miljon och att han aldrig i livet skulle trassla ihop sig med Putin och gasledningar och militär makt över Östersjön.

Aldrig nånsin.

Tro mig, sa Carl Bildt och försökte hålla kvar det där sista, flämtande ögonblicket av vanföreställning.

Inte så konstigt. Carl Bildt vill bli älskad för sin ärlighet medan vi journalister älskar honom för den han är.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet