Aftonbladet
Dagens namn: Gerhard, Gert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Bildning? Någon?

    Det skulle fan nu vara ung hungrig läsare i detta land. Hör här!

På nyårsdagen sitter jag vid datorn och scannar in Dickens journalistik med Abbyy FineReader när min son ringer mig. Han sitter mitt i en artikel. Nu behöver han citera Strindberg ur Det nya riket men när han går till sin bokhylla finns den volymen inte ty min sonson har varit där och hämtat en börda Strindberg hem till sig.

Nå, jag går till min bokhylla, hämtar ett ex och läser upp den sökta texten. Jag har ju flera upplagor. Bland andra det exemplar som Strindberg skänkte sin tyske översättare Emil Schering och där denne antecknat vad som skulle översättas till tyska och vad som skulle strykas (Moses). Jag skulle kunna scanna in den text som behövs och mejla den till min son. Men det har kommit virus i hans server.

”Köp då boken i morgon”, säger jag. ”Du behöver ju hur som haver ett eget exemplar.”

 

    Nu, den andre januari 2007 talar han med Akademibokhandeln i Uppsala, den största bokhandeln i den största universitetsstaden i utkantslandet Sverige.

”Det nya riket av August Strindberg? Tyvärr, den har vi inte inne. Men vi har några andra titlar av den författaren fast inte just Det nya riket.”

Nå, min son hittar ett exemplar på antikvariatet Röda rummet. August Strindberg är alltså ännu inte helt död.

För mina franska, tyska och brittiska vänner (och för den delen mina ryska vänner på sovjettiden innan revisionismen gjort profiten till drivkraft också i kulturlivet) vore denna historia helt otrolig. Men sådant är Sverige.

Hur skall man kunna föra en intellektuell debatt av värde i ett land där traditionen nu lyder under lönsamheten och det därför inte längre finns bildning; varken äldre borgerlig eller den gråsossiga min morfar stod för?

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet