Aftonbladet
Dagens namn: Naemi, Naima
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Svar direkt från Åsa Linderborg:

    Om man lyssnar på sexsäljare rasar de flesta argument mot prostitution samman ett efter ett.” Denna slutsats drar Petra Östergren efter att ha intervjuat ett tjugotal sexsäljare som har det gemensamt att de är ”intresserade av sex” och njuter av att mot betalning knulla män de inte känner. Mer ”komplex” än så tycks inte prostitution vara även om själva ordet dyker upp här och där i hennes bok.

”De flesta” argument faller – men vilka argument mot prostitution faller inte?

Gentemot Louise, den enda i boken som vittnar om att hon farit illa av att sälja sex, visar Östergren ett påfallande ointresse. Hon ger hellre röst åt Lilian, som menar att tjejer som Louise är ”jagsvaga” och ”hjärntvättade”.

 

    Jag uppskattar uppgörelsen med de porrmotståndare som spelar smakdomare över vilket sex som skall anses vara fult, fint, förnedrande, jämlikt etc. Men hela den svenska sexualpolitiken kan inte avfärdas som sippt heteronormativ och därmed förkastlig. I Östergrens värld finns inga maktrelationer att ta hänsyn till, ingen över- och underordning – alla människor är fria atomer. Verkligheten ser inte ut så, även om Östergren tycks tro det.

Åsa Linderborg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet